Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Jonatan Malm, slöjdstipendiat

Jonatan Malm varvar slöjdandet med att skriva filma och musicera. Hemma i Fengersfors är han medlem i konstnärsgruppen Not Quite, som håller till i en nedlagd pappersfabrik.
Jonatan Malm varvar slöjdandet med att skriva filma och musicera. Hemma i Fengersfors är han medlem i konstnärsgruppen Not Quite, som håller till i en nedlagd pappersfabrik. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

För Jonatan Malm från Fengersfors är Stockholm ingen höjdare. Men får man ett slöjdstipendium på 100 000 kronor måste man förstås ta sig till huvudstaden.

Jonatan Malm är hemslöjdskonsulent i Fengersfors i Åmåls kommun. Fengersfors i norra Dalsland är ingen stor metropol, men orten är känd för att vara hemvist för konstnärsgruppen Not Quite.

Det var Not Quite som lockade Vårgårdasonen Jonatan Malm till Fengersfors, det och möjligheten att bo nära naturen.

I dag är han en del av denna ekonomiska förening med 65 delägare (främst konstnärer och hantverkare) som håller till i den nedlagda pappersfabriken.

– Vi hade nog inte blivit kvar om det inte hade varit för Not Quite, men om man vill bo i naturen och samtidigt få kulturell stimulans är det svårslaget, säger Jonatan när han sitter med en cappuccino i sorlet på ett kafé i Kulturhuset och ser ut över Sergels torg, en skarp kontrast mot livet i Fengersfors.

– Det är fascinerande hur den här stan får mig att känna mig både dum i huvudet och lortig. Jag känner mig alltid som kusinen från landet eller Murre från Skogstibble med flugor surrande runt huvudet när jag kommer hit, säger Jonatan, som dock passade på att stanna ett par dagar i Stockholm med familjen för att träffa släktingar.

Tänk, om du fick världens jobberbjudande i Stockholm?

– Då skulle jag tacka nej, svarar han blixtsnabbt. Jag skulle gå under här, men det finns ju så många andra som längtar till Stockholm så det är väl bra om jag väger upp det.

Jonatan trivs med det kulturella växelbruk han bedriver. Han varvar slöjdande med att skriva, filma och musicera.

Hemslöjden i Sverige skriver i nomineringen:

”Jonatan Malm är slöjdaren som har ägnat hela sitt vuxna liv åt slöjden och har de senaste åren varit en del av Not Quite, ett mångfasetterat kulturcentrum i Fengersfors, Dalsland.

Jonatan arbetar främst i trä, men vill inte kalla sig specialist:

– Jag är lite spretig. Jag är bra, men inte bäst. Min specialitet är snarare hur jag använder tekniken för att kommunicera i kombination med andra uttrycksformer.

När vaknade slöjdintresset?

– Jag har alltid haft ett intresse för att göra saker själv. Efter gymnasiet blev det mer konkret. Jag hade blivit väldigt nyfiken på folklig kultur och kom in på Sätergläntan (en fristående skola i Dalarna).

– Det finns starka traditioner i Dalarna eftersom det där inte fanns någon societet men en stark bondekultur, och slöjden har sina rötter i bondesamhället. Just att slöjden har sina rötter i den lägsta samhällsklassen gör den så spännande. Slöjden borde kunna leva vidare i vårt samtida samhälle, säger Jonatan

Hur menar du då?

– Den är ju ett fysiskt minne från tiden före urbaniseringen och kapitalismen och någonstans sitter minnet kvar i slöjden och kan påminna oss om att en annan värld är möjlig. Jag tror att det är många som längtar efter den berättelsen.

Är det en berättelse du vill förmedla?

– Absolut. Det är nästan det viktigaste för mig. Ett föremål är nästan aldrig bara ett föremål. Det är därför jag försöker ge en poetisk bild av slöjd. Den kanske inte alltid är så pedagogisk, men slöjden visar hur vi kan leva i naturen på ett annat sätt än vi gör i dag.

Det är fascinerande hur den här stan får mig att känna mig både dum i huvudet och lortig.

Jonatan utgår från knivar, yxor, hyvlar i sina berättelser, men också från orden han skriver och musiken han gör – tillsammans förstärker dessa konstformer berättelsen och gör den tydligare.

Sedan i februari är Jonatan heltidsarbetande hemslöjdskonsulent, ett uppdrag han har åtminstone till årsskiftet. Förmodligen återgår han till frilansverksamheten 2018, en verksamhet som består av slöjdande, men också av seminarier och workshoppar.

Han beskriver stipendiet som en grandios uppmuntran och på den ”obligatoriska frågan” om vad han ska göra med pengarna lyder svaret:

– Jag har befintliga gropar att stoppa dem i, men jag ska nog bygga mig en verkstad hemma på gården ifall det blir så att jag ska börja tälja igen.

Jonatan Malm

Gratuleras till: Barbro Wingstrands stipendium för sitt arbete att utveckla och förmedla gamla slöjdtekniker på ett samtida sätt.

Bor: Fengersfors, Dalsland.

Yrke: Slöjdare. För närvarande hemslöjdskonsulent på Västarvet, Västra Götalandsregionens förvaltning för natur- och kulturarv.

Ålder: 37 år.

Familj: Hustru Lisa och barnen Hilma, 8 och Ville 5 år.

Bor: På en gård från 1800-talet tillsammans med hustru, barn, 2 katter, 2 kaniner och ett gäng dalsländska svarthönor, en fin gammal lantras.

Intressen: Slöjd och musik.

Trivs bäst: I naturen.

Äter gärna: Är galet förtjust i syrliga sallader från Mellanöstern.

Dricker: Kranvatten.