Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Lena Linn ny chef för Beridna högvakten

Fuxen D’Avicii och Lena Linn.
Fuxen D’Avicii och Lena Linn. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Visserligen har Lena Linn firat sin 66:e födelsedag, men hon har inga som helst planer på att pensionera sig. Nej, i stället har hon sadlat om och blivit chef för Beridna högvakten.

Lena Linn har just klarat av sin första arbetsvecka som generalsekreterare för Beridna högvakten. Hon är den första kvinnan som tar det stora chefsskrivbordet i besittning.

Vid ett antal tillfällen har verksamheten varit hotad, men numera har Föreningen för den beridna högvakten en positiv medlemsutveckling (plus 10 procent brutto årligen) och dessutom ett antal sponsorer och företag som stöttar inköp av nya hästar.

Att Lena är full av tillförsikt inför framtiden framgår med all önskvärd tydlighet när vi får en pratstund på kansliet, beläget granne med Armémuseum på Riddargatan i Stockholm.

Intervjun inleds dock på Livgardets kavallerikasern på Lidingövägen där hästarna som ingår i Beridna högvakten är uppstallade.

I dagsläget består styrkan av 65 hästar (det finns plats för 75). Många av dem har varit här länge. Andra, som sexåriga fuxen på bilden, är nykomlingar. Fuxen heter D’Avicii och kom till Föreningen för den beridna högvakten i somras.

Lena Linn berättar om hur stämningsfullt och känslosamt det var på yttre borggården vid Stockholms slott när denna vackra vallack överlämnades till stiftelsen i närvaro av Anki Lidén och Klas Bergling, den bortgångne artisten Aviciis föräldrar.

D’Avicii har tillhört stiftelsen sedan den 9 juni, men det dröjer innan han får komma ut i offentligheten och får vara med i parader i huvudstaden. Han är uppfödd av Gustaf Johansson i Hyltebruk, utbildad på Strömsholm, och nu skolas han för att klara av uppdraget i Beridna högvakten.

D’Avicii får, som alla andra nya hästar, börja som så kallad soldathäst. Så småningom kan det bli aktuellt att avancera till musikhäst. Ett är dock säkert och det är att D’Avicii, hur duktig han än blir, varken kan bli signaltrumpethäst eller pukhäst. Dessa uppdrag är förbehållna andra raser.

Lena Linn berättar initierat om de olika rasernas egenskaper. Signaltrumpetarnas hästar är altkladruber, vita till färgen och köps från Tjeckien.

– De har rätt temperament och är stora och stabila, säger hon och övergår till att prata om Tor och Oden, de båda svarta pukhästarna som är störst av dem alla.

– Shirehästar, världens största ras. Engelskt kallblod som väger nästan ett ton och har en mankhöjd på 1.80, säger Lena och avslöjar vad hon ville bli när hon var väldigt liten.

– Häst, säger hon med ett förtjust skratt. Men mamma och pappa förklarade skyndsamt hur det låg till. Då ändrade jag mig till veterinär.

Nu blev det inte så heller. Visserligen var djur- och, framför allt, hästintresset stort och Lena gick alla tänkbara kurser som Blå stjärnan hade, men en speciell händelse satte stopp:

– Jag gick en djurvårdskurs på veterinärhögskolan och fick vara med på en hästoperation, säger hon och rynkar på näsan. Då tänkte jag att nej, jag ska nog ha mitt häst- och idrottsintresse som hobby.

I stället inriktade Lena sig på att läsa humanistiska ämnen och marknadsekonomi.

Hennes cv är späckat med utbildningar och jobb både i Sverige och utomlands. Bland annat arbetade hon som reseledare på Atlasresor under fyra vintersäsonger och sommartid för Europeiska ferieskolan med språkkurser på engelska sydkusten och Franska rivieran.

Så småningom blev Lena vd på Atlasresor där hon stannade i tre år. Sedan blev det studier i marknadsekonomi och konsultverksamhet med inriktning på varumärkesbyggande och affärsutveckling.

Den nyblivna generalsekreteraren vet vilket ”tungt” varumärke hon har fått att förvalta och berättar stolt att Beridna högvakten är Stockholms populäraste turistattraktion – efter regalskeppet Vasa, tillägger hon.

Lena, som började rida som tioåring, håller sig på marken numera men såg rätt frestad ut att kliva upp i sadeln då hon stod intill D’Avicii på kaserngården.

Men om du nu hade blivit häst, Lena – vilken plats hade du då haft i Beridna högvakten?

– Vilken spännande fråga, säger generalsekreteraren och funderar en stund innan hon svarar:

– En ganska nybliven musikhäst, fux med vita strumpor, ett vackert tecken på huvudet och spetsade öron. Nyfiken, erfaren och omtänksam.

Lena Linn

Gratuleras till: Nya jobbet som generalsekreterare för Beridna högvakten.

Ålder: 66 år.

Bor: Radhus i Kälvesta och villa i Fjällbacka.

Familj: Maken Calle, författare och en sexårig beagletik. ”Hon kom till oss lika oväntat som skräppost. Därför fick hon heta Spam.”

Intressen: Ridsport, ridning, kultur i allmänhet och opera och balett i synnerhet, design, litteratur (är med i en bokcirkel), motion (leder ett pass i veckan på Friskis & Svettis)

Äter och dricker: Mest färska grönsaker och fisk. ”Inget är så gott som nyfångad, nystekt makrill med färskpotatis, dill och citron och till det ett glas källarsvalt vitt vin.”

Främsta egenskap: ”Jag har kvar min ungdomliga nyfikenhet.”