Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

DN gratulerar: Nathalie ”Cleo” Missaoui, rappare

Rapparen Nathalie Cleo Missaoui vill ha tillgång till både stad och land.
Rapparen Nathalie Cleo Missaoui vill ha tillgång till både stad och land. Foto: Eva Cederwall

Nathalie ”Cleo” Missaoui är rapparen från Norrland som tagit hiphop-Sverige med storm. Hon var också med och startade Fatta! för att kämpa mot sexuellt våld. Nu blir hon 30.

De senaste fyra och ett halvt åren har rapparen Nathalie Cleo Missaoui tillbringat en stor del av tiden i bilköer, när hon inte varit på turné. Hon älskar att köra bil, men då ska bilen helst röra sig ...

– Jag har tyckt om att åka bil sedan jag var liten. När jag hade svårt att sova så packade mamma in mig i pyjamas och täcke, och så körde hon runt med mig tills jag somnade.

Bilen blev en trygghet. Och i Västerbotten, där Nathalie växte upp, också en nödvändighet.

– Och man sitter liksom där hela familjen tillsammans, och ingen kan avbryta och resa sig upp och gå. Jag gillar den känslan.

Men i stället för att sitta fast på olika trafikleder mellan södra delarna av Stockholm där hon bott de senaste åren, och sonens skola ute på Lovön i väster, har hon äntligen landat mitt i spenaten själv, i ett hus på en ö i Mälaren.

Flyttlasset gick i fredags, och om det inte regnar i dag, eller även om, tänker Nathalie ta sig ett födelsedagsdopp från den egna bryggan.

I artisten Cleos musikvideor finns staden ofta med som en medaktör, gärna mörk och utlämnande. Och rappen hämtar mycket av sitt syre i staden, i orten, i utanförskap och politisk vrede. Så även hos Cleo.

– Men jag gillar egentligen inte att bo i stan, det är inte riktigt min grej. Jag växte upp i en by utanför Umeå, och jag bodde flera år på Lovön innan jag fick barn.

– Jag är känslig för många människor, även om jag älskar att stå på scen. Men när jag kommer hem så orkar jag liksom inte träffa fler än min familj och mina närmaste vänner. Jag blir överbelastad då.

Hälften av hennes liv försiggår ändå i stora städer, inför publik, mycket människor och härj, så hon vill att den andra halvan ska vara skog och lugn, så mycket Norrland hon kan få i Mälardalen.

Och så vill hon kunna gå rakt ut i storstövlar och morgonrock och uträtta det hon ska utan att behöva fixa till sig.

– Jag är som en riktig liten tant, väldigt lik min mormor som bor i det västerbottniska inlandet. Mamma tycker att hon är så ”tör” för att hon gömmer sig ute i skogen, i stället för att bo närmare släkt och vänner. Jag är precis som hon.

Men helt ödsligt kommer det inte att bli. Nathalie blir sambo efter att ha haft ett distansförhållande under flera år, hennes Erik kommer också från Umeå. Och huset de ska flytta in i ligger nära Rosenhill, äppelmusteriet och kaféet ute på Ekerö där sonens pappa jobbar, där de har ett etablerat socialt liv.

Förra året släppte Cleo ep:n ”Vi har sagt allt” med mörka toner, sprittande rytmer och Cleos kraftfulla alt, en röst det inte går att värja sig emot. Hela året bestod av turnéer, det blev lite för mycket.

Jag är som en riktig liten tant, väldigt lik min mormor som bor i det västerbottniska inlandet.

Hon och bokningsbolaget bestämde sig för att tagga ned lite under 2017, och hon fick lite av ett viloår inför 30-årsdagen.

– Jag har hunnit fundera. ”Herregud, vad har jag gjort med mitt liv? Jag har ju bara flängt runt!”

– När livet går för fort piskar man gärna sig själv och hinner aldrig vara nöjd. I den här återhämtningen har jag kunnat förstå vad jag har åstadkommit och kan känna att jag är stolt över mig själv.

Det har varit ganska kämpigt känslomässigt att inte känna att hon haft energi nog till att jobba i studion. Men hon börjar skönja hur hennes nya album ska se ut, och när flytten är klar och 30-årsfesten över så sätter hon i gång.

– Jag och min kille har ett litet hus på tomten där vi håller på att bygga en studio, han håller också på med musik. Och så jobbar jag med Riksteatern, skriver nya texter till Fatta!-projektet. Vi ska ut på en omfattande turné i januari.

Är hon rapparen Cleo om tio år också? Det beror på. Den dagen hon känner att hon klämmer ur sig låtar, eller att det inte känns genuint, då kommer hon att lägga av.

– Men än så länge har jag enormt mycket som är osagt, saker som jag är förbannad på, lycklig över eller som jag dör för. Allt det behöver jag få ur mig, annars går jag sönder.

– Jag är beroende av den där lågan, men man måste vara mån om den, se till att hålla den brinnande.

Nathalie ”Cleo” Missaoui

Gratuleras till: Fyller 30 år den 5 september 2017. Firar tio år som rapartisten Cleo.

Gör: Rappare och låtskrivare. Medgrundare till organisationen Fatta! som arbetar mot sexuellt våld.

Familj: Pojkvännen Erik, sonen Elliot, 8 år.

Bor: Nyinflyttad i ett hus på en ö i Mälaren.

Uppvuxen: I Umeå.

Så firar jag: ”Jag har sagt till mina vänner i 1,5 år nu att jag vill ha världens största fest, jag har ingen aning om vad som ska hända så jag har lite panik.”

Aktuell: Skriver texter och repar in föreställningen ”Fatta!” ihop med dansgruppen Juck. Premiär i januari hos Riksteatern, sedan lång Sverigeturné.

Läser just nu: ”Kvinnor ritar bara serier om mens” med en massa kvinnliga serietecknare.