Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 01:02 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/dn-gratulerar-olle-magnusson-konstnar-med-mera/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Olle Magnusson, konstnär med mera

Foto: Hans Kronbrink

Han startade landets enda tvätterimuseum och gör också konst av både snö och kalsonger. Olle Magnusson är en mångsysslande gräsrotsaktivist.

Huddinge-konstnären Olle Magnusson tycks göra vad han får lust med. Han är bland annat fotograf, mycket aktiv i Vårby-Fittja hembygdsförening och har skrivit böcker om Huddinges historia.

– Mitt liv har varit ganska styrt av exploateringen av norra Botkyrka och bygget av miljonprogrammet som föregicks av en massa rivningar av äldre bebyggelse som upprörde mig. Jag växte själv upp i ett hus vid Albysjön som revs.

Han målar också tavlor och skapar konst av trädgrenar, skrot, snö och is. Och av långkalsonger.

– Jag och min dotter Elin frös åttio militärkalsonger och byggde två fem meter höga pyramider av dem i Luleå 2006. Några år senare färgade jag dem i olika färger och lät dem marschera runt i Kruttornet på Waxholms kastell. Jag kallar dem för Army of lovers, säger Olle Magnusson och skrattar när han visar mig några av kalsongerna i sin ateljé i hemmet i Stuvsta.

Men han är nog mest känd som grundare av Hagalunds Tvätterimuseum, landets enda i sitt slag som ligger vid Albysjön i Huddinge. Upprinnelsen var en låda med gamla svartvita fotografier som Olle hittade i början av 70-talet.

– En dag cyklade jag omkring och passerade det nedlagda Fittja familjetvätt, ett av traktens största med ett 30-tal anställda, som stod övergivet och förstört. Jag klättrade in och hittade en skokartong med gamla bilder på arbetande kvinnor på tvätteriet som väckte mitt intresse.

Han hade under gymnasietiden på reallinjen haft tankar på att bli veterinär. Men så blev det inte.

– I stället gjorde slumpen att jag började studera etnologi, folklivsforskning, vid Stockholms universitet. Jag tog universitetskatalogen och bläddrade tills jag hittade något som verkade spännande.

Jag var förbannad. Det brann i Vietnam på 60-talet, men det brändes ned en massa hus i Fittja också.

Och etnologin visade sig vara en fullträff. (Inte minst för att han träffade sin hustru Eva där.) Efter ett mellanspel med studier i konstvetenskap kom han tillbaka till etnologin. Och när det var dags för en trebetygsuppsats gav ämnet sig självt: Historien om tvätterierna i Vårby-Fittja. De hade en gång varit många, men nu fanns inga kvar.

– Först blev det en uppsats, sedan ett tvätterimuseum. 1994 öppnade Hagalunds Tvätterimuseum i några trähus vid Albysjön som en gång varit tvätteri. Där har jag samlat en massa föremål som är kopplade till tvättandets historia.

Som museets föreståndare arrangerar Olle också olika ”bykdagar” då han bland annat demonstrerar hur man tvättade för hundra år sedan. Evenemang som lockar både publik och nationella medier. Vid årets Isbyk, en dag i februari då termometern visade minus 15 grader, var till och med Dagens Eko på besök.

– I september har vi Konstbyk, som vi i år kallat ”Penningtvätt”, säger Olle och garvar.

Därmed är vi inne på konsten, en annan av hans många färdigheter. Han är självlärd konstnär som tog till penseln i ren ilska mot bland annat rivningarna i samband med miljonprogrammets genomförande.

– Jag var förbannad. Det brann i Vietnam på 60-talet, men det brändes ned en massa hus i Fittja också. Vi startade aktionsgrupper för att bevara Fittja som med tiden övergick till att bli dagens Vårby-Fittja hembygdsförening.

– Men man ska inte gräva ner sig allt för mycket i det förgångna. Det går inte att leva sitt liv på bitterhet.

En förebild i att använda konsten som politiskt medel är den kände Albin Amelin (1902–1975), en övertygad kommunist, som Olle och vännen Göran Bohman skrev en trebetygsuppsats i konstvetenskap om och även träffade.

Olle Magnussons konst har ofta riktats mot rovdriften av naturen och grävskopornas skövlingar. Hans målning ”Sista skörden i norra Botkyrka” finns i storformat vid Hjulsta tunnelbanestation. Den handlar om exploateringen av norra Botkyrka och bonden som för allra sista gången skulle skörda på sin åker som inom kort skulle bli plats för nya bostäder.

– Precis innan han skulle börja skörda kom caterpillrar och körde över alltihopa.

Det mesta du gör tycks ha en udd uppåt. Kan man kalla Olle Magnusson för aktivist?

– Ja, jag har svårt för att vara inaktiv, svarar han och skrattar.

Olle Magnusson

Gratuleras till: Fyller 70 år den 2 juni 2018.

Gör: Konstnär med mera.

Bor: Stuvsta, Huddinge.

Familj: Hustrun Eva Perbrand Magnusson, koreograf, barnen Elin, Axel, Ola och Åsa, tre barnbarn, samt katten Tippen.

Förebilder: Bland andra Albin Amelin, Ivar Lo-Johansson, fotografen Sune Jonsson, Bob Dylan.

Om hälsan: ”Jag håller mig igång. Jag har inget körkort så det blir en hel del cykling. Och jag paddlar kajak och fjällvandrar.” 

På gång 1: En ”70-årsutställning” med egen ny och äldre konst på Flygeln, Fullersta Gård med start den 27 oktober.

På gång 2: Skannar in glasplåtar för en kommande bok med bilder tagna av Gottfrid Österberg, en amatörfotograf som var aktiv i norra Botkyrka under 1900-talets början.

Om födelsedagen: ”Blir nån festlighet i vår trädgård med släkt och vänner.”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt