Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Oskar Ekberg

Berwaldhallen är speciell för pianisten Oskar Ekberg. Där gav han bland annat sin Diplomkonsert efter studierna på Musikhögskolan 2003.
Berwaldhallen är speciell för pianisten Oskar Ekberg. Där gav han bland annat sin Diplomkonsert efter studierna på Musikhögskolan 2003. Other: Hans Kronbrink

Oskar Ekberg har alltid gillat att spela saker. Redan i högstadiet bestämde sig han sig för att bli pianist. Franska favoriten Olivier Messiaens musik beskriver han som ”extas”.

Pianisten Oskar Ekberg har just generalrepeterat med Sveriges Radios symfoniorkester inför två konserter med Hollywoodmusik när jag träffar honom på Berwaldhallen i Stockholm.

– Vi spelar musik från filmer som ”Psycho”, ”Borta med vinden” och ”Star wars”, men även från Tom & Jerry-filmer, säger han med ett leende.

– Musiken till Tom & Jerry är ganska intrikat, den kräver en hel del av orkestern. Scott Bradley som skrev den var genialisk.

Filmmusik är inte det Oskar normalt sysslar med. Han är konsertpianist och undervisar blivande kyrkomusiker på Ersta Sköndal Bräcke högskola som professor i klassiskt piano och är även utbildningsledare.

– Annars gör jag lite av varje inom den klassiska musiken. Jag är solist, spelar med orkestrar, kammarmusik, repetitör med mera. Att spela Tom & Jerry-musik är väl den yttersta gränsen för vad jag gör, säger han och skrattar.

I botten har han ett antal år på musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. 2003 gav han sin diplomkonsert i Berwaldhallen, där vi befinner oss.

Oskar tillhör de där som mamma och pappa aldrig behövde tjata på om musikläxorna. Det fanns ett piano i hemmet där han växte upp i Södertälje som tidigt gjorde honom nyfiken.

– Jag ville gärna spela på det där pianot så mamma och pappa satte mig en termin hos privatlärare när jag var sex år. Och sedan rullade det på, det vara bara lustfyllt att spela. När jag väl bestämde mig i högstadiet för att helt och hållet satsa på piano fortsatte jag via gymnasiet till musikhögskolorna.

Messiaens musik ger en fantastisk tillfredsställelse för både hjärta och hjärna.

Vi kommer under vårt samtal in på musikaliska genrer och det faktum att det är ovanligt med klassiska pianister som även behärskar jazz på hög nivå, och vice versa.

– De är sällsynta. Men Keith Jarrett är ett undantag. Han är fantastisk i båda disciplinerna, tycker Oskar.

– Ett annat bra exempel är Carl-Axel Dominique, som dessutom inspirerat och hjälpt mig med mitt Messiaen-spel.

Själv har Oskar hållit sig till den klassiska musiken och den stora favoriten bland kompositörer är just fransmannen Olivier Messiaen (1908–92). Messiaen räknas som en av 1900-talets viktigaste tonsättare med en stil som blandar exempelvis egna skalor, indisk musik och till och med fågelsång i sina verk.

– Jag har gett mycket tid, kraft och kärlek åt Messiaen. Han har kanske ett rykte om sig att vara lite svår, och han rör sig med ganska avancerade teoretiska musikidéer. Men när jag lyckas locka människor att lyssna på hans musik blir nästan alla djupt tagna.

Oskar tar alla chanser att spela Messiaen. När världspianisten Yuja Wang och Sveriges Radios symfoniorkester under ledning av Esa-Pekka Salonen framförde Messiaens Turangalîlasymfonin på Berwaldhallen på Östersjöfestivalen i höstas, satt Oskar där vid ett av två mindre klaverinstrument.

– Jag gjorde samma sak i Konserthuset i förra veckan, jag höll mig framme för att jag älskar Messiaens musik. Det är extas för mig, säger Oskar och skrattar igen.

– Hans musik ger en fantastisk tillfredsställelse för både hjärta och hjärna. Man kan bena i hans musik och hitta nya saker hela tiden.

Hur är konkurrensen om jobben för en konsertpianist?

– Den finns ju där, men det är lite kul att se att de flesta som jag studerade med på musikhögskolan har hittat sina egna vägar.

– Jag känner mig själv lyckligt lottad över att ha fast anställning på högskolan Sköndal. Det ger mig chansen att kunna välja projekt som jag brinner för. I slutändan blir det nog så att det man brinner mest för, det jobbar man mest med.

En ny soloskiva med Oskar Ekberg kommer i vår. Den innehåller musik av Adolf Fredrik Lindblad (1801–78), uppburen svensk kompositör på 1800-talet, vars sånger sjöngs av bland andra den berömda Jenny Lind.

– Lindblad har väl fallit lite i glömska, det finns nästan inget alls inspelat av hans pianomusik. Jag är glad att jag kan lyfta fram den, det är den verkligen värd. Och förhoppningen är att min skiva ska få andra att upptäcka Lindblads ljusa, lätta och vackert flödande musik, säger Oskar Ekberg.

Oskar Ekberg

Gratuleras till: Fyller 40 år den 19 februari.

Gör: Pianist. Professor i klassiskt piano.

Bor: Sköndal, Stockholm.

Familj: Hustru Katarina Trollhagen, kontrabasist, tre barn, Ludvig 5, Inanna 7 och Elvira 9 år.

Intressen: ”Jag har alltid gillat att spela saker. Schack, poker, saxofon, squash, badminton ...”

Pianistförebild: Ryske Grigorij Sokolov.

Så firas födelsedagen: ”Det är ett så lyckligt sammanträffande att jag ger en solokonsert med Messiaens 20 betraktelser över Jesusbarnet på Palladium i Malmö då. Det blir lite firande efter konserten med min hustru.”