Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

DN gratulerar: Therese Mattsson, generaldirektör för Kustbevakningen

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon har chefat för polisen, Säpo, Rikskriminalen och Tullverket. Nu har Therese Mattsson landat som generaldirektör för Kustbevakningen. 

Therese Mattsson är tio minuter för tidig till intervjun och får därför vänta lite. Senare förklarar hon att det är ett av hennes karaktärsdrag att vara ute i god tid. Men väntan blev ändå ingen dötid. Efter åren som chef på en rad myndigheter känner hon många människor. Och det är ännu fler som känner igen henne. Riktigt tydligt blev det 2004 i samband med att hon blev chef för Rikskriminalpolisen.

– Det var omvälvande. Tack och lov var det innan det fanns sociala medier, säger hon, men flikar snabbt in att de allra flesta bara är glada och vill veta mera.

– Då får man svara så gott man kan. Det jobbiga är att du aldrig kan vara privat. Därför har jag stor respekt för kändisar, skådespelare, idrottsstjärnor. För att inte tala om alla politiker. Men för min del har det börjat ”fejda” ut nu. Det är skönt.

Hon växte upp i Lycksele under 1960- och 70-talen. Föräldrarna beskriver hon som enkla men drivna människor som gjorde allt för sina barn. Pappa var lagerchef på Domänverket och gillade att jaga. Mamma jobbade heltid som tandtekniker, tog hand om Therese och hennes lillebror och allt annat i hushållet.

– Det var ju så på den tiden. I dag kan jag bli väldigt imponerad av henne. Hon gillade att vara ute i skogen och plocka bär. Jag tror att jag fått min energi från henne.

Jag är kort och liten och ser snäll ut, så jag har nog aldrig uppfattats som ett hot.

Av sin pappa har hon ärvt den sociala biten, förmågan att prata med alla slags människor, men också jaktintresset. I femtonårsåldern började hon följa med honom ut i skogen.

– Jag har jagat det mesta – älg, rådjur, fågel och hare. När jag fick mitt första chefsjobb, ett vikariat vid en polismyndighet i Värmland i slutet av 1980-talet, var jag den enda kvinnan. Men då fick jag nytta av jakten. Det förenade oss.

Hon säger också att trots att hon i princip alltid jobbat i mansdominerade yrken har hon aldrig känt sig trakasserad, möjligtvis exkluderad i vissa sammanhang som när det skulle bastas eller tas en whisky.

– Jag tar mig fram. Jag är kort och liten och ser snäll ut, så jag har nog aldrig uppfattats som ett hot. Jag umgås utmärkt både med män och med kvinnor. För mig handlar det om att jobba mot ett gemensamt mål, det är det som är roligt.

Efter några år på olika polismyndigheter gick hon vidare och blev chef över Säpo i sex år och därefter Rikskriminalpolisen lika lång tid. Från 2011 fram till i somras var hon generaldirektör för Tullverket. Nu är hon GD för Kustbevakningen.

– Jag brukar säga att jag har haft alla de roliga jobben. Och den enda som hunnit med tre olika uniformer.

Dimper jobben bara ned i knät på dig?

–  Jag har tagit alla chanser jag har fått, men jag har inte haft någon karriärplanering. I stället har jag har hoppat på alla utmaningar.

Men det finns också jobb hon helst inte vill ha. Till exempel spekulerade många om att hon skulle bli vår nästa Rikspolischef. Men här höjer Therese Mattsson sin hand i en avvärjande gest.

– Hade jag varit tio år yngre så kanske, men inte nu. Jag vet hur jobbigt det är. Nu fyller jag sextio. Varför ska jag kasta mig in i något som kan ge mig en hjärtinfarkt? Och Anders Thornberg är en utmärkt person som kommer att klara det mycket bra.

– Men jag var riktigt nervös över att jag skulle få frågan. Vissa jobb går det inte att tacka nej till – du gör dem bara.

Nu är den faran över och Therese Mattsson är mycket nöjd över att vara på Kustbevakningen. Sedan hon tillträdde i juni har det redan hänt mycket. I mitten av juli var det skogsbränderna där hennes myndighet agerade flygledare från luften med tre av sina plan. Lite senare gick ett fartyg på grund utanför Oskarshamn och läckte ut 14 000 liter olja i Östersjön. Arbetet med att plocka upp den landade bland annat på Kustbevakningen.

– Vi gör nytta för samhället. Det är också den röda tråden i de jobb jag har haft. För mig ger det en inre tillfredsställelse.

Therese Mattsson

Gratuleras till: Fyller 60 år den 21 september 2018.

Bor: I Karlstad. Övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Maken Göran Gustafsson samt hundarna Willie och Texas.

Gör: Nytillträdd generaldirektör för Kustbevakningen.

Om att fylla 60: ”Jag är mest förvånad över att det har gått så fort. Särskilt de sista tio åren. Men också glad över att få vara vid liv.”

Så firar jag födelsedagen: ”I lugn och ro hemma med tårta. Jag gör någon egen med hallon och grädde. Jag gillar fikabröd.”

Om maken: ”Göran är mitt stora stöd i livet. En trygg och stadig lastbilsmekaniker som hade kunnat få lite ångest över att jag var en karriärkvinna. Men han har bara stöttat mig hela tiden. Jag har haft enorm tur med honom.”

Drag jag jobbar med: ”Jag har för bråttom. Jag pratar och går för fort, men jag försöker lära mig att ta det lugnare.”

Gör mig upprörd och ledsen: ”Hur mänskligheten lyckas förstöra både sig själva och miljön. Det är det enda som kan få mig att tappa energi. Allt elände – brottsligheten, plastöarna i haven, korallerna som dör, tjuvjakten på elefanter. Om vi förstör vattnet och hugger ned alla urskogar, vad blir då kvar till nästa generation?”