Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 22:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/dn-gratulerar-tjejer-som-kan-halla-masken/

Familj

Tjejer som kan hålla masken

Matilda Bragner och Frida Ottosson. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Matilda Bragner och Frida Ottosson har inte valt den enklaste vägen. När de om två månader har pluggat färdigt på mask- och perukdesignutbildningen väntar en tuff arbetsmarknad. Att de nu får var sitt stipendium underlättar.

Rätta artikel

Frida Ottosson och Matilda Bragner är inne på sin sista termin vid Stockholms dramatiska högskola (STDH). De utbildar sig i mask- och perukdesign och tidigare i veckan fick de ta emot var sitt stipendium ur Anders Sandrews minnesfond.

Trots att de är inne på sista terminen (av sex) avslöjar Matilda att hon fortfarande är i chock över att hon kom på utbildningen. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse. Hon gick en ettårig kurs i fri konst på Ölands folkhögskola och det blev avgörande.

– Det var där jag kom på att jag ville jobba med smink och hår, säger hon.

Även Frida gick på folkhögskolan på Öland innan hon sökte och kom in på en av de åtråvärda platserna på STDH på Valhallavägen. Klassen är liten. De har bara tre klasskamrater, berättar Frida när vi träffas vid Hötorget ett par timmar före stipendieutdelningen.

Frida har tagit två plastkassar med sig till mötet. I den ena ligger en rufsig, nästan färdig peruk, i den andra ett par kaninöron i pälstyg. Peruken är Matildas, öronen Fridas. Matilda, som är nyfiken på hur det går med Fridas examensarbete, synar öronen som sitter på en perukstock i trä.

– Vad fina, utbrister hon och berömmer kompisens sätt att till och med få till ådror.

Sitt eget arbete, peruken av konstgjort hår, som sitter på en annan perukstock, vill Matilda inte framhålla i nuläget.

– Den ser ju ut som en golvmopp, säger hon självkritiskt. I ärlighetens namn vet jag inte ens om den ska användas. Jag har faktiskt en annan som är bättre. Skulle jag använda den här skulle jag klippa och frisera den och lägga i lite grått.

Frida och Matilda kände inte varandra när de började utbildningen för snart tre år sedan, men nu har de blivit mycket goda vänner och följer varandras framsteg.

Frida arbetar just nu mestadels i Örebro, Matilda i Uppsala så de hinner inte ses så ofta för tillfället. Att de trivs i varandras närhet går inte att ta miste på trots att de om några månader kommer att slåss om de få lediga jobb som står till buds.

– Jag siktar på att frilansa, säger Frida. Det är ganska stor konkurrens så man måste marknadsföra sig själv. Plötsligt blir det viktigt att ha en bra hemsida.

Det är ganska stor konkurrens så man måste marknadsföra sig själv.

Frida ingår i gruppen med avgångsstudenter från STDH som gästar Länsteatern i Örebro med föreställningen ”Äkta känslor”. Den handlar om att livet och döden aldrig blir lika bra på som på film och det är där kaninöronen ska användas. Fyra par ska tillverkas. Hon har kommit drygt halvvägs men kommer att vara klar i tid till premiären den 11 maj.

– Det svåra är inte själva tillverkningen. Det är designen, säger Frida och visar att det går att böja på öronen medan hon avslöjar att skådespelarna även ska ha blodiga ögonvitor.

Vad ska ni göra med stipendiepengarna?

– Jag kommer att behöva dem för att starta min frilansverksamhet, säger Frida och berättar att det krävs en hel del verktyg och material, alltifrån onduleringstänger (det räcker inte med en enda) till hår, perukstockar, tyg och tambureringsnålar (som används vid peruktillverkning).

Även Matilda kommer att lägga en hel del på pengar på verktyg och material.

– En perukstock i trä kostar minst tusen spänn, säger hon och poängterar att alla inte har storlek 58 så det gäller att vara utrustad med flera stockar.

Matilda är liksom Frida involverad i en examensproduktion tillsammans med andra elever på STDH. ”Esse, non videri” på Uppsala stadsteater är en föreställning som beskrivs med orden ”Ett utforskande scenkonstverk i tre akter om elitism och de osynliga makthavarna”. Det är premiär den 3 maj.

Matilda säger att hon här har tagit sig en ”rejäl tugga” eftersom det handlar om en tretimmarsföreställning med tre helt olika delar.

– Vi har alla ganska mycket att jobba med, men särskilt skådespelarna.

Frida berättar att hon har varit road av teater sedan barnsben, men någon längtan att själv stå på scenen har hon inte.

– Jag gjorde prao på en maskavdelning och tyckte det var toppen, säger hon. På den vägen är det.