Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/en-arkitekt-i-samklang-med-samtiden/

Familj

En arkitekt i samklang med samtiden

Rahel Belatchews arkitektfirma utsågs 2018 av Dagens Industri till ett Gasellföretag, ett av Sveriges snabbast växande och lönsamma företag.
Rahel Belatchews arkitektfirma utsågs 2018 av Dagens Industri till ett Gasellföretag, ett av Sveriges snabbast växande och lönsamma företag. Foto: Hans Kronbrink

Rahel Belatchew söker hela tiden nya vägar som arkitekt. Som aktiv i en trögrörlig byggbransch vill hon inte ”stå och stampa på samma ställe”.

Hans Kronbrink
Rätta artikel

Det går bra för arkitekten Rahel Belatchew, skaparen av bland annat Tensta Torn och det kommande landmärket Discus i centrala Nacka. Jag får ett litet mått på hennes framgångar när det plötsligt knackar på dörren under intervjun som vi gör i ett litet mötesrum på hennes arkitektkontor.

Några hantverkare vill ta en snabb titt på en trappa som leder ned till undervåningen i den gediget byggda elstation från tidigt 1900-tal på östra Södermalm i Stockholm där vi befinner oss. En byggnad som i dag är kontorshus med Belatchew Arkitekter som en av hyresgästerna.

– Vi är cirka 20 medarbetare i firman, men behöver anställa fler och har nu fått tillgång även till undervåningen som kan förbindas hit när vi öppnar den gamla trappan mellan våningarna, berättar Rahel.

När hon startade sin arkitektfirma i ett kontor på Regeringsgatan i Stockholm 2006 var det med några få medarbetare. Efter att ha överlevt finanskrisen 2008, som drabbade byggbranschen hårt, fick Rahel Belatchew ett litet genombrott genom en arkitekttävling för två bostadskvarter i Norra Djurgårdsstaden som hon vann 2010.

– Med det projektet gick vi från att i första hand rita villor till att rita flerbostadshus. Husen i Djurgårdsstaden stod klara för ett år sedan. Det tog sju år. Man måste ha uthållighet som arkitekt, säger Rahel och skrattar.

Finns det någon hemlighet bakom framgångarna?

– Att det har gått särskilt bra de senaste åren är delvis tack vare det ökade bostadsbyggandet i Sverige. Det håller på att mattas av i dag, men min plan är att vi trots detta ska ha en fortsatt tillväxt i företaget. Men i grunden handlar det bara om hårt arbete.

Som arkitekt vill jag vara involverad i projektens alla skeden. Det får jag möjlighet till nu.

Arkitekters inflytande på bostadsbyggandet har haft många toppar och dalar genom historien. För närvarande står arkitekter ganska högt i kurs.

– Vi var i det närmaste marginaliserade för femton tjugo år sedan. Men nu tar arkitekturen mer plats och framför allt kommuner som säljer egen mark ställer högre krav på arkitektur och gestaltning i dag, säger Rahel.

Ett sådant exempel är Discus i Nacka (som redan vunnit två internationella arkitekturpris), ett kvarter med ett 30-våningshus som landmärke, som tagits fram av Belatchew Arkitekter. I det projektet har Rahel ett dubbelt engagemang. Discus drivs av fastighetsutvecklingsbolaget Sveafastigheter Utveckling, där Rahel är verkställande direktör sedan 2017.

– Som arkitekt vill jag vara involverad i projektens alla skeden. Det får jag möjlighet till nu.

Belatchew Labs är en experimentell studio inom Belatchew Arkitekter som jobbar visionärt och letar nya vägar och nya arkitektidéer.

– Byggbranschen är ganska konservativ och gör som man alltid har gjort. Jag vill ständigt utvecklas och ifrågasätta givna svar. Särskilt som vi verkar i en tid av snabba förändringar måste vi också kunna identifiera nya behov och söka lämpliga svar. Allt för att inte stå och stampa på samma ställe.

– Man kan heller inte se att jag som arkitekt har en viss stil. I stället vill jag kunna tänka fritt och börja om vid varje nytt projekt, men alltid vara i samklang med samtiden.

En delförklaring till Rahel Belatchews visionära attityd till sitt yrke kan man kanske hitta i hennes speciella bakgrund. Hon är född i Etiopien men kom till Sverige som åttaåring i mitten av 70-talet när hennes familj flydde landet efter att kejsare Haile Selassie störtats i en militärkupp.

Efter studenten i Uppsala åkte hon till Paris. Ett år på Sorbonnes universitet följdes av fem års arkitektstudier.

– Jag älskade Paris och valde att stanna kvar och utbilda mig till arkitekt där.

Sedan jobbade hon under några år på olika arkitektfirmor, bland annat i Luxembourg, innan hon startade sin egen firma i Stockholm.

– Det var ett mål jag hade tidigt, att starta eget.

Vad hade du gjort i dag om du inte hade blivit arkitekt?

– I Frankrike sysslade jag även med konsthantverk. Jag skapade både egna smycken och egna modekollektioner som jag sålde i butiker i Paris. Så kanske hade jag jobbat med mode. Men jag är verkligen jättenöjd med att jag blev arkitekt.