Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/fortfarande-nyfiken-pa-det-politiska-spelet/

Familj

Fortfarande nyfiken på det politiska spelet

Mats Knutson rör sig hemtamt i Riksdagens korridorer efter att ha bevakat svensk inrikespolitik i två decennier.
Mats Knutson rör sig hemtamt i Riksdagens korridorer efter att ha bevakat svensk inrikespolitik i två decennier. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tv-journalisten Mats Knutson vet vad det kostar att vara på toppen. Men trots hatmejl, ständig jour och en färd till akuten är han beredd att betala priset.

Rätta artikel

Som inrikespolitisk kommentator på Sveriges Television har Mats Knutson synts i rutan de senaste två decennierna. Först på Aktuellt, sedan 2009 på Rapport och numera i båda. Under den politiska turbulensen sedan valet har han haft en hel del att stå i.

– Vi är på väg i en obruten terräng. Politik påverkar så många människor. Det är en stor förmån att följa och ta reda på bevekelsegrunderna bakom den. Jag tycker att det fortfarande är roligt – och det måste man tycka för att väcka tittarnas intresse. Det går inte förställa sig i rutan, säger han.

Därmed inte sagt att jobbet på tv bara är glamoröst, påpekar han. Trots diger erfarenhet av inrikespolitiken ända sedan tiden som nyhetsjournalist på Svenska Dagbladet 1988, måste han ständigt hålla sig informerad. Inte allt är kul.

– Jag vet inte hur många månader av mitt liv jag tillbringat på politiska konferenser. Det är inte alltid så roligt, men väldigt viktigt för att förstå politiken.

Det kanske är hemligheten bakom hans karriär: uthållighet parat med vetgirighet.

– Många människor är betydligt mer briljanta än jag. Det är uthålligheten och nyfikenheten som genom åren har varit min tillgång.

Svårigheten med jobbet är att hålla balansgången: odla nära kontakter med uppgiftslämnare utan att komma dem för nära och trilla ned i kompisfällan och därmed riskera att mista sin journalistiska objektivitet.

– Den här balansgången är min viktigaste utmaning. Men jag tycker inte att det är särskilt svårt. Jag har aldrig varit politiskt engagerad själv eller haft några partipolitiska dragningar. Mitt intresse för politiken är akademiskt. Att försöka förstå det politiska spelet har varit min drivkraft under alla år.

Mats öppenhet för dialog med tittarna i form av en offentlig mejladress, har fått konsekvenser.

– Jag får många reaktioner. Många är positiva, men de flesta är negativa. Vi ser en polarisering i samhället, många anar en konspiration eller tycker att jag missgynnar dem eller ett parti som de sympatiserar med. Jag försöker att svara på så många mejl som möjligt, men om mejlen är alltför oförskämda eller hatiska svarar jag inte.

Hur klarar du trycket?

– Jag försöker att förtränga det. Stundtals är det tufft. Det är kanske priset som jag får betala för att ha den här typen av jobb. Men det är ett roligt och viktigt jobb så jag tycker att det är värt priset.

Han är född och uppvuxen i då ”klasslösa” Sölvesborg i Blekinge med mamma, pappa och en fyra år äldre syster. Pappa som annonskonsulent Sölvesborgs-Tidningen fixade så att 14-årige Mats fick ett extraknäck: att ringa runt och ta reda på matchresultaten för att sedan hänga denna uppskattade ”Resultatservice” i redaktionens fönster till allmän beskådan.

– Där kom jag i kontakt med tidningsredaktion och journalister. Det är möjligt att detta avgjorde mitt karriärval.

Man tror att man är oersättlig ända tills man blir sjuk. Det var Almedalsveckan när jag var sjuk och det gick alldeles utmärkt utan mig.

Ungefär 20 år senare var han tidningsjournalist och blev uppringd av Jan Axelsson på SVT, vilket resulterade i en vändpunkt.

– Jag tvekade, men hoppade ändå på. Min hustru Lottie tyckte att tv var framtiden och jag var själv nyfiken så jag testade. Det var inte pengar som lockade mig, jag fick gå ned i lön!

Hur viktigt är bekräftelsebehovet för dig?

– Bekräftelsebehov är definitivt något som tv framkallar – har du inte haft det innan så får du det! Fast nu är tv inte lika deformerande som när det fanns bara två kanaler. I dag blir man inte en stjärna på samma sätt.

För drygt två år sedan åkte han akut till sjukhuset. Hjärtinfarkt, trodde läkarna.

– Det var en förfärlig upplevelse. Man är väldigt liten när man ligger på sjukhuset med alla slangar och tror sig ha varit med om en hjärtinfarkt.

Efter en vecka kom läkarna fram till att han hade hjärtmuskelinflammation efter en obehandlad halsfluss. Ett glädjande besked som lett till vissa förändringar i livsstilen.

– Jag försöker att dels skaffa mig en återhämtningsperiod om jag är sjuk, dels är jag mer återhållsam med jobb. Man tror att man är oersättlig ända tills man blir sjuk. Det var Almedalsveckan när jag var sjuk och det gick alldeles utmärkt utan mig.

Ändå arbetar han fortfarande mycket och har nästan alltid jour. Ser han inte risker med att mycket av identiteten finns på jobbet?

– Klart att det finns sådana risker. Samtidigt har jag inga problem med att definiera vad som är viktigast för mig: mina nära och kära, säger Mats Knutson.