Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/fran-sapastjarna-till-psykolog/

Familj

Från såpastjärna till psykolog

Lina Pleijel från 90-talssåpan ”Skilda världar” fyller 50 år måndagen den 15 juni.
Lina Pleijel från 90-talssåpan ”Skilda världar” fyller 50 år måndagen den 15 juni. Foto: Hans Kronbrink

Det är säkert många som tycker sig känna igen det här ansiktet från förr. Det tillhör Lina Pleijel som spelade Sandra Bovallius, en av huvudfigurerna i TV4:s serie ”Skilda världar” på 90-talet.

Första säsongen av ”Skilda världar”, som sjösattes i september 1996, visades för miljonpublik fem gånger i veckan. Handlingen var uppbyggd kring kärleksaffären mellan Sandra Bovallius och Daniel Toivonen (Bengt Dahlqvist), som var ovetande om att de var tvillingsyskon som skilts åt vid födseln.

– Eftersom Bengt och jag hade de bärande rollerna så var våra arbetsdagar ganska långa och krävande, men nästan alltid roliga, minns Lina.

Vi gör intervjun vid ett bord på gården utanför Högalidskyrkan, ett kvarter från Lina Pleijels bostad i Hornstull i Stockholm. Det är inte heller långt till bostadsområdet vid Tanto nedanför Södersjukhuset där hon växte upp som enda barnet till författaren Agneta Pleijel och psykologen Lars Sjögren. När Lina var 12 gifte Agneta Pleijel om sig med journalisten Maciej Zaremba. (”Han har varit en viktig person i mitt liv.”)

Lina hoppade av gymnasiet på Södra latin när hon kom tillbaka efter att ha varit utbytesstudent i New Jersey i ett år.

– Jag läste in betygen senare på Komvux i stället.

Flera år tidigare, som 11-åring, hade hon varit med i filmen ”Berget på månens baksida”, regisserad av Lennart Hjulström och med manus av Agneta Pleijel.

– Mamma skrev mycket för Göteborgs stadsteater och genom henne fick jag känna på teatervärlden, och när den här filmen blev aktuell gjorde jag audition och fick en roll.

I början av 90-talet sökte hon sig mer seriöst till teatern och skådespeleri, via bland annat fördjupningar på Kulturama och teater­studion Lederman.

– Min främsta strävan var inte att stå på scen, mer att studera mänskligt beteende och att vara med i ett spännande sammanhang. Jag var också med i grupper som ledde workshoppar och gav kortare föreställningar.

Som ofta i livet dök något intressant upp från ett oväntat håll.

– Jag råkade bo nära där castingen för ”Skilda världar” var och en kompis tipsade om att de rollsatte för en serie. Jag sprang ner dit och provfilmade. Och fick rollen som Sandra.

Nu följde två intensiva år med ”Skilda världar” som huvudsakligen spelades in på Kvarnholmen i Nacka.

Hur var tiden som Sandra i Skilda världar?

– Intensiv, rolig men även frustrerande. Grundhistorien var hämtad från en serie i Australien. Flera av oss tjejer var lite upprörda över att rollerna var ganska könsstereo­typa. Vi försökte jobba på att utveckla kvinnorollerna, svårt att säga hur vi lyckades.

Vad bär du med dig från de här åren?

– Jag lärde mig att leverera och blev av med mycket prestationsångest. Det hängde nog också samman med att jag kom i kontakt med en finlandssvensk teaterlärare och regissör, Marcus Groth, som hade en metod för att lära sig vara naturlig på scen som kallas gestaltterapi.

”Skilda världar” sändes mellan 1996 och 2002, men Lina hoppade av efter två säsonger. En orsak var att hon födde sitt första barn, sonen Elias, 1998.

– Sandra Bovallius försvann ur serien, hon reste utomlands, säger Lina och skrattar.

Och därmed tog även Lina Pleijels skådespelarkarriär slut. Ett beslut som växte fram under barnledigheten. Dottern Sonja kom år 2000.

I stället valde hon en ny väg, lite grand i samma spår som hennes far, psykologen Lars Sjögren.

– Jag fördjupade mig i gestalt­terapin och utbildade mig till gestaltterapeut och hade egen mottagning en period. Men sedan ville jag gå vidare och läste till psykolog vid Örebro universitet i fem år.

Hon har i många år arbetat med stress och patienter som har utmattningssyndrom eller långvarig smärta.

– När jag var ung hade jag en period då jag var utmattad, men det fanns ingen diagnos eller behandling för det då. Den erfarenheten har jag stor nytta av i mitt jobb i dag.

Blir du ofta igenkänd av dina patienter?

– Det händer ibland att nån vill veta om jag är tjejen som var med i ”Skilda världar”.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt