Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/fran-stuvsta-till-abbey-road/

Familj

Från Stuvsta till Abbey Road

Foto: Hans Kronbrink

Ett telefonsamtal från London blev början på en karriär som snart pågått i 50 år. Som sångare i engelska The Hollies blev Mikael Rickfors ett namn i musikvärlden.

Hans Kronbrink
Rätta artikel

Vi ses på klassiska restaurang Cassi på Östermalm i Stockholm. När vi står i lunchkön berättar Mikael Rickfors att han mer eller mindre var stamkund på Cassi förr.

– Jag bodde på Gärdet en period och käkade ofta här.

Den matintresserade Rickfors försökte till och med kopiera Cassis berömda vinägrettsås som görs på hemligt recept.

– Jag lyckades aldrig få till samma fantastiska smak, säger han och skrattar.

Moderatdominerade Östermalm är långt ifrån hemmiljön i Stuvsta i Huddinge där Rickfors växte upp med en pappa som var kommunist och spelade kontrabas i jazzband och en pianoälskande mamma.

1960 flyttade en några år äldre kille in i ett grannhus.

– Han hade en elgitarr med ett blinkande gitarreko. Jag blev jättetänd på att spela musik och ville genast starta ett skiffleband, vilket vi gjorde där jag spelade på tvättbräda, berättar Mikael Rickfors.

Sedan den dagen har musiken varit hans stora kärlek, även om andra intressen, som konst och arkitektur, fått en del utrymme också.

– Jag hoppade av teknisk linje på gymnasiet, som pappa fick mig att gå, det var inte min grej. I stället började jag på konstskola. Men musiken fanns alltid där också.

I slutet på 60-talet var Rickfors sångare i bandet Bamboo, som stack ut för att de spelade mer soul och r’n’b än övriga svenska popband. De hade varit förband åt engelska stjärngruppen The Hollies under en Skandinavienturné, och även bjudits över till London för en skivinspelning, som dock aldrig blev färdig. Bamboo la lite senare av när framgångarna uteblev.

I stället försöker sig Rickfors på en solokarriär som knappt har styrfart, han sjunger till och med i ett dansband i några månader.

– Man åkte bil i flera timmar, spelade, packade ihop och åkte hem sent på natten med kanske en hundring i fickan. Tröstlöst.

Allt ändras när han 1971 får ett telefonsamtal från The Hollies gitarrist Tony Hicks som vill att Rickfors ska komma till London. Sångaren Allan Clarke har slutat och de letar efter en ersättare. Rickfors får i hård konkurrens jobbet. Han går från pank sångare i Sverige till välavlönad popstjärna på världsturné.

Jag fick min politiska grundsyn genom mina föräldrar när jag växte upp. Det samhällsengagemanget har jag kvar än i dag.

The Hollies spelar in två skivor på berömda Abbey Road-studion och Mikael bidrar med några egna kompositioner. Men 1973 hoppar han av.

– Det var en fantastisk tid på många sätt, den gav min karriär en kickstart, men vi hade lite olika syn på musik. Jag älskar blues och soul, men The Hollies var, och är, ett popband.

Med The Hollies i sitt cv kunde Rickfors rulla i gång en framgångsrik karriär i Sverige, där han i över 40 år nu levererat skivor och skrivit musik som även spelats in av världsstjärnor som Carlos Santana, Cindy Lauper, Percy Sledge med flera.

Hans huvudidiom har varit engelskan, han bodde även en tid i USA, men de största framgångarna kom på svenska inom loppet av fyra år. 1987 låg han och Susanne Alfvengren etta i sex veckor på Svensktoppen med ”Som stormen river öppet hav”. Året efter kommer klassikern som Mikael Rickfors är mest förknippad med, ”Vingar”.

– Jag stötte ihop med en gammal vän på gatan. Vi gick och tog några glas och började efter en stund prata om hur trötta vi var på alla nyrika, snobbiga yuppies. Vad skulle vi själva göra om vi hade mycket pengar? Köpa vingar, sa min kompis. Det lät som en låt. Jag började skriva texten på bordsduken som jag tog med hem. Jag skrev klar texten med Peter Lindfors.

”Vingar” var en pyramidal succé. Två år senare låg Grymlings (Pugh Rogefeldt, Göran Lagerberg, Magnus Lindberg och Rickfors), bildad av Rickfors på hans gård på Gotland med samma namn, etta på Svensktoppen i fjorton veckor med ”Mitt bästa för dig”.

Mikael Rickfors har hunnit med mycket, inte bara musik, under de 70 år han snart uppnår. För mycket för att allt ska få plats här. Som att han var en av demonstranterna som hamnade i finkan vid almkravallerna i Kungsträdgården 1971 och att han i början av 00-talet var med och startade en skola i Kenya.

– Jag fick min politiska grundsyn genom mina föräldrar när jag växte upp. Det samhällsengagemanget har jag kvar än i dag.