Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/gubbar-pa-gang/

Familj

Gubbar på gång

Bild 1 av 2 I 10 år har ett gäng äldre män träffats varje måndag för att prata, promenera och fika.
Foto: Ali Lorestani
Bild 2 av 2 Frågesporten av bit-för-bit-typ leds för det mesta av Lasse Sandlin (närmast kameran), här flankerad av Paolo Rodriguez, Jöran Bengtsson och Mats Örbrink.
Foto: Ali Lorestani

Två eller sex kilometer spelar ingen roll. Huvudsaken är att det blir frågesport på något trevligt fik efter avslutad promenad för gubbarna som firar tioårsjubileum med att ge ut en bok med titeln ”Promenera mera”.

Varje vecka samlas ett antal mogna herrar utanför Slussens tunnelbanestation för att tillbringa några timmar tillsammans och hålla igång både kropparna och knopparna.

Det hela inleds alltid med en promenad. Ibland är rutten fastställd från start, men oftast bestäms det där och då i vilken riktning herrarna ska gå.

Det enda som är fastställt är starttid och startplats. För att inte krångla till det är det måndag klockan 09.00 vid Slussen som gäller. Varken anmälan eller avanmälan krävs, väldigt opretentiöst som Jan Mosander uttrycker saken.

Mosander, som för övrigt fyllde 75 år i augusti, var med när allting startade i oktober 2009. Sedan dess har gubbarna/herrarna/grabbarna avverkat åtskilliga kilometer, en mängd samtalsämnen och rätt många smörgåsar och wienerbröd.

Som mest har de varit 16, som minst var de bara två, men det var en gång då det regnade horisontellt enligt Mosander.

Vädret påverkar inte enbart gruppens storlek utan även promenadsträckans längd av naturliga skäl. Viktigast är att det finns ett bra fik vid slutmålet. Ett fik där det inte bara serveras gott kaffe med dito bakverk utan där det även finns plats för att hålla frågesport.

Jan Mosander var med och drog i gång det hela tillsammans med Jörgen Widsell och Thorbjörn Larsson.

– Vi träffades på en middag den sista oktober 2009 och kom underfund med att vi var alla ute och tassade ensamma på var sitt håll.

De tre bestämde sig för att tassa tillsammans och första turen gick i småregn runt Långholmen. Sedan dess har bekanta och bekantas bekanta slutit upp. På den vägen är det.

Många har under årens lopp varit nyfikna på gruppen och de två vanligaste frågorna är Vad ska man ha för skor? och Hur långt går ni?

Jan Mosander svarar alltid att man ska sätta på sig skor man trivs i. På vintern bör man dock använda skor med dubbar, säger han.

Varför är kvinnor inte välkomna att promenera med er?

– Det är lättare att öppna sig och samtala om det bara är killar. Kvinnorna har sina syföreningar och möten. De är mer sociala, säger Jan Mosander som ofta får frågan om de blir friskare genom att promenera. På det svarar han:

– Nej, men vi blir mindre sjuka.

Annars är sjukdomar ett samtalsämne de försöker undvika på träffarna. De flesta i gruppen har haft sin beskärda del av den varan.

– Om någon inte dyker upp x antal gånger börjar vi undra vad det är med vederbörande. Någon ringer och inte sällan är det någon som har torskat på hjärtflimmer. Vi har haft en rad sjukdomar i kretsen, men alla utom en har klarat sig och kommit tillbaka efter operationer och hjärtinfarkt, säger Mosander.

En av dem som drabbats är Kjell Nilsson, mångårig medarbetare på Dagens Nyheter som under en period var svårt svårt sjuk i leukemi och tillbringade mycket tid på Huddinge sjukhus.

Kjell Nilsson, som nu är friskförklarad, berättar att han kände kamraternas starka stöd under sjukdomsperioden, inte minst tack vare att det efter varje genomförd promenad mejlas ut en rapport där det stod var de gått, vilka hus de passerat och lite om diskussionerna om vad som hänt sedan de sågs senast.

– Det var väldigt inspirerande att läsa rapporterna varje måndag när jag låg på sjukhus, säger Kjell.

Han är en av dem som skrivit i boken ”Promenera mera”, som kom ut lagom till 10-årsjubileet. Alla skribenter har avstått från arvode och tio kronor per såld bok går till Cancerfonden. Kapitlen handlar om alltifrån stegräknare till de gamla Klarakvarteren och i boken kan man också ta del av gängets Spotifylista med godingar som ”You never walk alone”, ”Walking in Memphis” och ”Sakta vi gå genom stan”.

Ett stående inslag på måndagsförmiddagarna är den avslutande frågesporten i samband med fikat och 99 gånger av 100 är det Lasse Sandlin, Aftonbladets quizexpert som håller i trådarna.

Lasse har haft problem med att promenera på grund av ett värkande vänsterknä, men det har inte hindrat honom från att ansluta på fiket dit han tagit sig med cykel eller buss. Men i våras fick Lasse ett nytt knä och räknar med att snart kunna knalla med de andra igen.