Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 02:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/gudrun-tonnquist/

Familj

Till minne: Gudrun Tonnquist

Gudrun Tonnquist (f Henriksson), Solna, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 93 år. Hon efterlämnar maken Gunnar och barnen Inger, Bo och Gunilla med familjer.

Gudrun föddes i Stockholm där fadern Gideon Henriksson var pastor i Trefaldighetskyrkan. Under uppväxten var Göteborg familjens hem innan Gudrun, som tjugoåring, kom tillbaka till Stockholm. I familjen fanns också lillasyster Gittan som Gudrun blev en viktig person för.

I Frikyrkliga studentföreningen träffade Gudrun sin blivande man Gunnar. De bosatte sig i Solna. I familjen föddes barnen; Inger, Bosse och Gunilla. På det sättet fick Gudrun en viktig roll i livet som maka och mor och så småningom också farmor och mormor.

Gudrun utbildade sig till socionom och arbetade som kurator i Föreningen för trafik- och polioskadade samt inom psykiatrin på Täby sjukhus. Det arbetet kunde hon återuppta när barnen blivit lite äldre.

Gudrun hade också flera kommunala uppdrag, inte minst efter pensioneringen. Hon var bland annat nämndeman i Solna tingsrätt. Gudrun deltog också aktivt i SPF-Brunnsviken.

Gudrun blev 1946 medlem i Trefaldighets metodistförsamling, som hon blev trogen tills verksamheten avslutades 2015. Hon blev då medlem i S:t Peters församling. Gudrun hade sitt stora intresse i Trefaldighet, där hon hade många vänner, sjöng i kören och deltog i församlingsarbetet. Musik var ett stort intresse, både att utöva och njuta av.

Tillsammans med Gunnar delade hon engagemang i samhällsfrågor och intresse för naturen och resor. Somrarna i Stockholms skärgård har gett familjen många fina minnen. Tillsammans med Gunnar gjorde hon många resor, den sista vid 85 års ålder.

Trots att kroppen och synen försvagades höll hon sig ständigt uppdaterad vad som hände i världen och med familj och vänner. Med sitt engagemang, sin klokhet och sin omtanke betydde hon mycket för många. Gudrun har lämnat ett fint minne i våra hjärtan.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt