Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/gyllene-tider-for-akta-paret-staldal/

Familj

Gyllene tider för äkta paret Ståldal

Bild 1 av 2
Foto: Eva-Karin Gyllenberg
Bild 2 av 2
Foto: Uggla

När Bosse gjorde slut tog det sex veckor innan det blev bra igen. När Christina gjorde slut var de ihop igen efter två. Men det var under tonåren. I dag firar de guldbröllop.

Den 18 januari 1964 är en mycket speciell dag för Bosse och Christina Ståldal. Det var den kvällen de blev ett par. Det var på en hippa (vi sa så om fester på den tiden) hemma hos en kompis till Bosse.

– Fast jag hade spanat in dig ­innan. Jag var kär i dig och jag vill tro att du kände på samma sätt, säger Christina och ger maken en kärleksfull blick där de sitter i soffan i villan i Nacka.

Bosse nickar när hustrun berättar historien som föregicks av festen hemma hos Christina en vecka tidigare, på hennes 16-årsdag.

– Då var jag ju hemma oss dig, säger han.

– Ja, och du dansade bara med mig. Hela kvällen, säger Christina.

Sedan dess har det blivit rätt många danser, mycket boule, många pokerpartier och åtskilliga krocketmatcher. För att inte tala om alla politiska möten de båda har deltagit i under åren.

Tonårsförälskelsen utvecklades till riktig kärlek och den har bestått. Frågan som brukar ställas i guldbröllopssammanhang lyder: ”Hur håller man kärleken vid liv i 50 år”.

Det vanligaste svaret, ”Det är viktigt att inte somna osams”, kommer dock inte från makarna Ståldal. Utan omsvep berättar de i stället om den kris de hade efter drygt 15 års förhållande. De båda barnen var små, Christina pluggade på bibliotekshögskolan i Borås och veckopendlade hem till Bosse och barnen. Det slet rejält på förhållandet.

Hur löste ni krisen?

– Vi var ganska arga på varandra men vi gick i samtal hos en klok man och lyckades ta oss igenom det, säger Christina.

Hon berättar att det inte gick så långt att de separerade, men varken hon eller Bosse kände att de måste fortsätta tillsammans till varje pris.

– Men vi klarade av det och och blev lite mognare på kuppen, säger Christina.

– Gällde det mig också? inflikar Bosse försynt med ett stort leende. Christina behöver inte svara. Blicken säger allt.

Att försöka reda ut vem av de båda som är starkast är ingen lätt uppgift. Särskilt inte som båda medger att de är ena riktiga tävlingsmänniskor båda två.

– Vi tävlar jämt. Det spelar ingen roll vad det gäller, säger Bosse.

Och vem vinner oftast?

– I boule, krocket och poker är det lite hipp som happ, men i bordtennis och badminton är Bosse vassare än jag, säger Christina, som beskriver sig som vinnare när det kommer till matlagning.

Båda tycker om att stå vid grytorna, men Christina släpper inte taget när det kommer till finmaten. Bosse får ta hand om vardagsmaten.

Vi tävlar jämt. Det spelar ingen roll vad det gäller.

Christina och Bosse är också typiska föreningsmänniskor och det kom till uttryck inte minst under åren de bodde i Orminge.

– När vi flyttade dit var det riktig nybyggarkänsla, men det saknades kultur- och föreningslokaler. Visserligen fanns det en kvarterspolis, men det var bökigt i Orminge på den tiden så det fanns mycket att ta tag i, säger Bosse som var engagerad i ungdomsfrågor redan innan familjen flyttade till Orminge.

Bosse tog initiativ till bildandet av ett antal föreningar och verksamheter och – inte minst – karnevalen som firade 40-årsjubileum förra veckan med familjen Ståldal på plats, förstås.

När vi träffades förra veckan hade Bosse och Christina en lucka i sina välfyllda kalendrar. De gör långt ifrån allt tillsammans, men förutom alla ”tävlingar” de utkämpar mot varandra har de även politiken gemensamt.

Bosse var initiativtagare till lokalpartiet Nackalistan 2005. Året därpå gick Christina med och samma år kom partiet in i kommunfull­mäktige.

Christina hade tidigare varit oppositionsledare för Socialdemokraterna, men hoppade av när hon tröttnade på ”intriger och knivar i ryggen” som hon uttrycker det. Nackalistan har vuxit för varje mandatperiod och har i dag 5 av 61 platser i fullmäktige, säger Christina stolt.

I dag blir det inga politiska diskussioner. I dag ska det firas på Ulriksdals Wärdshus, precis som efter vigseln i Ulriksdals slottskapell för 50 år sedan.

Medan Bosse hämtar de vackra bilderna på brudparet berättar Christina vad som åts den gången: Crêpes Prins Bertil, fasan och bröllopstårta.

– Vi har sparat det lilla brudparet som stod på toppen av tårtan, berättar Christina när Bosse stolt visar kortet på sin unga brud.