Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/han-fick-en-andra-karriar/

Familj

Han fick en andra karriär

Foto: Hans Kronbrink

Johan Norberg var i flera decennier en eftertraktad gitarrist i Musiksverige. Nu ligger hans fokus på skrivande och på att jobba som redaktör inom förlagsvärlden.

Han är gitarristen från Lycksele som kom ner till Stockholm och fick spela med Lill Lindfors, Stina Nordenstam, Radiojazzgruppen, Cornelis Vreeswijk, Lisa Nilsson, Sven-Bertil Taube och många fler.

Men numera kallar sig Johan Norberg skribent och krönikör och skriver sedan flera år tillbaka för publikationer som Vi Bilägare och Tidningen Vi men hörs också som krönikör i P2:s Jazzradion.

– De senaste åren har gitarren fått stå tillbaka för mina andra uppdrag. Peppad av min mångårige vän, författaren David Lagercrantz, jobbar jag i dag också som förlagsredaktör.

– David rekommenderade mig till att vara redaktör när DN:s och Expressens tidigare chefredaktör Joachim Berner skulle ge ut sin självbiografi, som kom i våras. Nu har jag kalendern fulltecknad med liknande uppdrag, berättar Johan när vi träffas på Södermalm i Stockholm.

Gitarren plockar han i dag nästan bara fram vid speciella tillfällen, som när trombonisten och gode vännen Nisse Landgren hör av sig och vill att de ska ställa sin duo från 80-talet, Chapter Two, på scenen igen.

Men det är inte enbart på grund av alla förlagsuppdrag och krönikeskrivande som Johan Norberg så sällan spelar gitarr numera.

– Jag har fyra barn och tre av dem bor fortfarande hemma. Min fru Jessica arbetar heltid som läkare och jag sköter mycket av ruljangsen hemma. Mina nerver klarar inte att vara på turné när jag vet att jag behövs för att hjälpa till med läxor och annat.

Mina nerver klarar inte att vara på turné när jag vet att jag behövs för att hjälpa till med läxor och annat.

Han saknar inte musikvärlden, skrivandet ger samma sorts kickar.

– Och du slipper resor och flera timmars riggande med instrument innan du kan spela. Jag är vid samma punkt med skrivandet som jag var med musiken när jag var 25 år, allt är spännande och kul.

Det kan låta lite provocerande när en framgångsrik musiker som Johan hävdar att han aldrig haft några tydliga mål i livet. Han började spela gitarr som tioåring mest för att han tyckte om gitarrens klang och övade dagligen enbart för att han ville låta bättre och bättre för sin egen skull.

– Jämfört med i dag då samhället verkar vara uppbyggt kring att man ska ha målbilder och tänka som en idrottsman, låter det ju otroligt slött. Men för mig var allt lustdrivet, jag ville lära mig. Gitarren var det enda jag tänkte på. Den var ett kall.

Han flyttade från Lycksele till Umeå där han jobbade som gitarrlärare och även blev ett namn i jazzkretsar. Bland annat tack vare kontakter förmedlade av umebon och riksbekante musikern Berndt Egerbladh kunde han åka till Stockholm och få chansen att spela med kända artister som 19-åring.

– Jag fick vara med om fantastiska saker och spelade in skivor med sådana som Ted Gärdestad, Monica Zetterlund och Fred Åkerström. Snabbt fick jag enormt mycket jobb och jag som bara gått nio år i grundskolan och aldrig satt min fot på en musikskola, kände att jag var tvungen att förkovra mig.

Lösningen blev Birkagårdens folkhögskola och ett år på berömda Berklee college i Boston 1982, skolan som fostrat musiker som Keith Jarrett, Quincy Jones och Diana Krall.

Tillbaka i Sverige fortsatte Johan Norberg att vara mycket efterfrågad, både som musiker och som skivproducent. Det var musik som gällde varje timme på dygnet, fram till det ögonblick han blev Sommarvärd i P1 1994.

– Jag har alltid varit en bokslukare, men jag hade aldrig skrivit en rad själv förrän jag började jobba med manuset till mitt radioprogram. Att skriva väckte något hos mig, en lust och en lycka som har lett mig fram till vad jag sysslar med i dag.

Under din musikerkarriär spelade du med hundratals svenska musiker. Är det någon som har betytt extra mycket för dig?

– Nils Landgren. Jag har levt hela mitt musikliv inbäddad i hans vänskap och musikalitet. Men också Stina Nordenstam. Att 1994 få spela gitarr på hennes genombrottsskiva ”And she closed her eyes” ändrade hela mitt sätt att se på musik och fick mig också att börja skriva egna låtar. Jag är stolt över att jag snabbt insåg hur bra hon är och lyssnade på vad hon sa och försökte spela som hon ville.