Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 07:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/hon-skriver-bort-sin-radsla/

Familj

Hon skriver bort sin rädsla

”När jag skriver kan jag pendla mellan att tycka att jag inte ens kan stava till att nästa dag känna att jag skrivit något jättebra”, säger Mikaela Bley. Foto: Hans Kronbrink

Mikaela Bley har på några få år etablerat sig som deckarförfattare, hennes Ellen Tamm-böcker har översatts till 12 språk och filmrättigheterna är sålda till Hollywood.

Rätta artikel

David Simon, producent och medförfattare till ”The Wire”, ofta kallad tidernas bästa polisserie, är indirekt orsak till att Mikaela Bley blev deckarförfattare. I augusti kommer ”Flickorna utan namn”, fjärde delen i hennes serie om kriminalreportern Ellen Tamm som översatts till tolv språk.

– Jag var inköpare på TV4 i flera år och besökte ofta tv-mässor. På en mässa i Edinburgh hörde jag David Simon berätta hur han bättre kunde kommentera verkligheten genom fiktion än genom sitt arbete som kriminalreporter. Det tog jag till mig, och när jag sedan köpte in en lång dokumentärserie till TV4 om kvinnor som mördar blev jag väldigt fascinerad av ämnet och där nånstans växte Ellen Tamm fram i mina tankar, berättar Mikaela.

Hon började skriva på det som skulle bli hennes debutbok ”Lycke” och tog efter ett tag steget att säga upp sig från TV4, utan att veta om manuset någonsin skulle komma på pränt. Det finns gott om refuserade deckarmanus bakom den svenska deckarboomen som exploderade i början på millenniet med namn som Håkan Nesser, Stieg Larsson, Arne Dahl, Liza Marklund, Henning Mankell, Åsa Larsson med flera. Man kan förledas att tro att det är enkelt att skriva en bra deckare.

– Jag var ganska naiv, jag insåg inte att bokförlagen varje år får in tusentals deckarmanus av okända skribenter, säger Mikaela.

Jag var ganska naiv, jag insåg inte att bokförlagen varje år får in tusentals deckarmanus av okända skribenter.

Hon skickade sitt manus till sex förlag. Ett nappade. Man hade sett en potential i hennes berättelse om en åttaårig flicka som försvunnit, ett fall som kriminalreportern Ellen Tamm börjar gräva i. ”Lycke” var bara början på en lång serie kring Ellen Tamms arbete som reporter som Mikaela har i sitt huvud.

– Det var nästan en overklig känsla när första boken kom ut 2015, men då hade jag redan börjat skriva på uppföljaren, ”Liv”. Jag vet vad jag vill ha sagt och jag vet hur serien ska sluta, men jag jag har ingen aning om hur många böcker jag behöver för att berätta hela historien. Det känns som att Ellens resa bara har börjat.

Ellen Tamm är ungefär i Mikaela Bleys ålder, men i övrigt är likheterna mellan författare och huvudperson inte så många.

– Jag hade inte som Ellen en tvillingsyster som dog när hon var liten och vi lever helt olika liv. Jag mår inte fullt så dåligt som hon gör, det är svårt att tävla mot en syster som är död. Hon för en ständig kamp med sitt förflutna. Men miljöerna som hon rör sig i är miljöer som jag känner till.

Hon skriver delvis för att hålla sina egna tillkortakommanden på avstånd. Hon säger sig ha ångest över det mesta.

– Att skriva om det som Ellen går igenom blir ett sätt att hantera min rädsla. ”Döden, döden”, som Astrid Lindgren inledde sina telefonsamtal med systrarna med, för att få den frågan avdramatiserad direkt.

Mikaela Bley levde sina första fjorton år i Nyköping men bor nu med make och tre barn vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm och hon använder båda miljöerna i sina böcker. Och Ellen Tamm är reporter på TV4, Mikaelas gamla arbetsplats.

– När jag hänger intensivt med Ellen, som just nu när jag är inne i slutfasen på den kommande boken, så blir hon som en verklig person som jag känner mycket för. Hon har kanske blivit mer lik mig än jag hade tänkt, ändå.

Efter att ha varit slukare av deckare hela sitt liv längtar Mikaela nu, när hon är deckarförfattare själv, efter böcker med annat innehåll. Hon nämner Ernest Hemingways ”Och solen har sin gång” som hon nyligen diskuterat i NK:s Litterära sällskap, en ideell bokklubb hon har startat ihop med Denise Rudberg, även hon deckarförfattare, för att stödja den oberoende bokhandeln.

– Jag vill bredda mig och läser en hel del annat nu för tiden och i bokklubben läser vi böcker som jag kanske inte själv hade valt. ”Och solen har sin gång” var en bladvändare.

Hemingways debutroman från 1926, där han skildrar den ”förlorade generationen” efter första världskriget, blev Hollywoodfilm på 50-talet med bland andra Ava Gardner i rollistan. Kanske kan det gå likadant för Mikaela Bleys Ellen Tamm-serie. Filmrättigheterna är i alla fall sålda till Hollywood.