Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/i-ogonvran-sag-han-pistolen/

Familj

I ögonvrån såg han pistolen

En åldrad James R Leavelle framför den klassiska bilden från 1963. Foto: Paul Moseley/TT

Attacken mot Pearl Harbor och mordet på John F Kennedy med dess efterspel är ögonblick som förändrade historien. DN:s tidigare USA-korrespondent Kurt Mälarstedt minns James R Leavelle, en man som upplevde båda händelserna.

Den före detta mordutredaren vid Dallas-polisen James R Leavelle avled i förra veckan, 99 år gammal. Han hade förstås ett liv och en yrkeskarriär både före och efter söndagen den 24 november 1963. Men han är för alltid förknippad med en omskakande händelse just denna dag, en händelse som fångades på en bild som har blivit en av alla tiders mest kända.

Han är den kraftigt byggde polisman i ljus kostym och Stetson-hatt som ses till vänster i bilden, som togs av Bob Jackson från The Dallas Morning Herald. Han ryggar lätt tillbaka, stelnad. Hans ansikte visar chock, förfäran. Han inser att en liten knubbig man med en liten hatt på huvudet just har skjutit mannen vid hans sida, den man som på goda grunder just blivit misstänkt för att ha skjutit president John F Kennedy till döds två dagar tidigare i Dallas och som nu själv är dödligt sårad, och visar det med ett förvridet ansiktsuttryck. Lee Harvey Oswald.

Jim Leavelle och en kollega skulle föra Oswald från häktet i polishuset till ett annat häkte i Dallas. För säkerhets skull var Oswald kopplad till Leavelle med handfängsel. I en intervju med New York Times 2006 berättade Leavelle att han såg nattklubbsägaren Jack Ruby stå en bit bort i källargången.

”I ögonvrån såg jag att han hade en pistol i handen. Jag drog i Oswald för att få honom bakom mig. Jag hade handen i hans bälte. Allt jag lyckades med var att vända honom så att kulan inte träffade honom mitt i magen utan fyra tum (tio centimeter) ovanför hans navel.”

Leavelle berättade senare att han hade böjt sig ned över den skjutne Oswald. ”Du är allvarligt skadad, grabben. Vill du säga något?”

Leavelles kollega lyckades avväpna Ruby. Oswald föll till golvet. Leavelle lossade handfängslet och fick in honom i en ambulans. Oswald var död vid ankomsten till sjukhuset, samma sjukhus där presidenten avlidit två dagar tidigare.

Leavelle berättade senare att han hade böjt sig ned över den skjutne Oswald. ”Du är allvarligt skadad, grabben. Vill du säga något?” Oswald hade bara skakat på huvudet några gånger innan han slöt ögonen.

James Robert Leavelle föddes 1920 i Red River County i nordöstra Texas. Han tog värvning i flottan 1939 och stationerades i Stilla havet, där han upplevde en annan avgörande historisk händelse på nära håll. Han tjänstgjorde på ett understödsfartyg när japanskt flyg anföll den amerikanska basen i Pearl Harbor den 7 december 1941, vilket ledde till att USA gick in i andra världskriget.

Leavelle klarade sig oskadd då men skadades ett år senare i en olycka på ett fartyg i storm så allvarligt att hans karriär i flottan var över. Under vård på ett sjukhus i Kalifornien träffade han en sjuksköterska som blev hans hustru.

Efter en karriär som civilanställd i försvarsmakten återvände Leavelle 1950 till Texas och anställdes vid poliskåren i Dallas, där han så småningom blev en framstående mordutredare. När han gick i pension 1975 hade han löst alla de mordfall han åtagit sig utom två, hävdade han, ”och ett av dessa två var sannolikt en olyckshändelse”.

Och en mordutredning var anledningen till att Leavelle blev indragen i händelserna den 24 november 1963. Redan innan Lee Harvey Oswald misstänktes för att ha skjutit Kennedy till döds hade Leavelle börjat förhöra honom som misstänkt i en annan dödsskjutning. Oswald hade gripits på en biograf som misstänkt för att ha skjutit polismannen J D Tippit till döds på en gata i ett bostadsområde i Dallas.

Den ljusa kostym, den slips och den Stetson-hatt som Leavelle bar den 24 november 1963 finns numera i en monter i The Sixth Floor Museum i Dallas. Där finns också det handfängsel han använde, liksom den hatt Jack Ruby bar och givetvis en förstoring av Bob Jacksons berömda bild.

Museet skildrar president Kennedys liv och gärning och framför allt mordet i Dallas, mordutredningen och alla spekulationer. Det invigdes 1989 och är inrymt på sjätte våningen i den före detta lagerbyggnad vid Dealey Plaza varifrån Lee Harvey Oswald avlossade de dödande skotten.

Jim Leavelle berättade om händelsen den 24 november 1963 tusentals gånger under resten av sitt liv, och det långt upp i 90-årsåldern. Vid en paneldiskussion i The Sixth Floor Museum i maj 2013 hyllades han varmt för att aldrig ha krävt ekonomisk ersättning för sin berättelse.

När han bara en vecka före sin död firade sin nittionionde födelsedag blåste han enligt sin dotter med framgång ut alla de 99 ljusen i tårtan.