Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/jag-har-bara-atit-sovit-och-tranat/

Familj

”Jag har bara ätit, sovit och tränat”

”Det är det här jag vill göra med mitt liv. Inte för att bli rik eller känd utan för att ta guldmedaljer”, säger brottaren Alex Bjurberg Kessidis.
”Det är det här jag vill göra med mitt liv. Inte för att bli rik eller känd utan för att ta guldmedaljer”, säger brottaren Alex Bjurberg Kessidis. Foto: Anders Wiklund/TT

Ett samtal om livet med Alex Bjurberg Kessidis blir lätt ett samtal om brottning. Inte så konstigt, sporten är hans stora passion och det han ägnar sina dagar åt. Målet? Att bli bäst i världen. Något annat räknas inte.

Han har vunnit fyra SM-guld, ett VM-silver, brons i Europeiska spelen och nu senast en bronsmedalj i EM i februari. Det är ingen överdrift att säga att brottaren Alex Bjurberg Kessidis har flyt just nu.

– Det rullar på bra. Men jag är inte nöjd förrän jag blir både Europamästare, världsmästare och olympisk mästare. Det ska jag ha uppnått innan jag slutar. Så egentligen, de brons och silver jag har fått är skit samma om jag inte kommer högst upp på prispallen, säger Alex Bjurberg Kessidis.

I sommar får han nästa chans att bocka av ett av sina mål. Han är uttagen till Sveriges trupp till OS i Tokyo och där är det bara vinna som gäller för denne 25-årige fajter.

Ambitionen att bli bäst i brottning har Alex haft sedan han var liten.

– Så fort jag hade åldern och vikten inne började jag tävla, kanske vid fem eller sex år. Sedan dess är det vad jag har hållit på med.

Att det blev just brottning är kanske inte så märkligt. Alex farfar var grekisk mästare på sin tid och startade klubben Rinkeby International när han kom till Sverige på 1960-talet. Alex pappa föddes mer eller mindre in i sporten, precis som Alex själv senare skulle göra.

Som barn hade han sin storebror Leon som förebild, inte bara i brottning.

– Han är sex år äldre. En storebror följer man ju i allt. Han har hjälpt mig att nå dit där jag är i dag.

Det var Leon som startade AIK:s brottningssektion för några år sedan, där de båda bröderna nu är aktiva.

Om det gick bra i brottarlokalen för Alex så gick det sämre i skolan. Att sitta stilla i ett klassrum och lyssna på vad läraren sa var inget för Alex Bjurberg Kessidis.

– Jag var ingen bråkstake men sprang omkring i salen och gjorde som jag ville. Jag var en snorunge helt enkelt, allmänt stökig och kunde inte koncentrera mig.

Alex gick ut nian men hoppade av gymnasiet. Skolan passade honom inte. Och det var inte brottningens fel, menar han, för då tränade han inte så hårt som nu.

– De senaste sex sju åren har jag satsat allt. Det måste man om man vill kunna mäta sig med världseliten. Jag har inte gjort något annat än att brottas. Inte jobbat eller studerat vid sidan av. Bara ätit, sovit och tränat. Och fått en massa stöd från min familj.

Jag var en snorunge helt enkelt, allmänt stökig och kunde inte koncentrera mig.

Ekonomin har han klarat genom att bo hos sin mamma fram tills för två år sedan. Då kom han med i Svenska olympiska kommitténs talangprogram vilket ger honom ett månatligt stipendium som han klarar sig hyfsat på.

Det finns knappast några pengar att tjäna som brottare, inga prispengar och inte heller några större utsikter till proffskontrakt. För Alex Bjurberg Kessidis handlar allting om kärleken till sporten.

Du tävlar enbart för äran?

– Ja. Eller äran, jag struntar väl i den också. Det är det här jag vill göra med mitt liv. Inte för att bli rik eller känd utan för att ta guldmedaljer. Och det är inte för att bevisa något för någon annan, i så fall bara för mig själv.

Tävlingsinstinkten är det inget fel på. Och ibland kan det gå hett till. Häromåret slog Alex ut en framtand när han ryckte tag i motståndarens nacke samtidigt som denne klev framåt. Resultatet blev att Alex skallade sig själv med motståndarens huvud.

– Brottning är en ganska lugn sport utan slag så vi kör utan munskydd. Tandroten bröts av, men nu har jag fått en ny tand insatt.

Många har ställt frågan till Alex Bjurberg Kessidis vad han ska göra efter brottarkarriären. Han har ingen aning. Han räknar med att hålla på minst tio år till, sedan får han se. Just nu har han fullt fokus på de där medaljerna han ska ta, närmast en guldmedalj i Tokyo i sommar.

Om du får egna barn, hoppas du att de kommer börja med brottning?

– Jag tror jag kommer försöka styra in dem på någon annan sport faktiskt, något lite bekvämare. Brottning är tufft, inte bara ekonomiskt utan det sliter även på kroppen. Men den gör en ju till den man är också.