Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/jag-sag-ingen-tv-karriar-framfor-mig/

Familj

”Jag såg ingen tv-karriär framför mig”

Foto: SVT

Tv-profilen Sofia Rågenklint har synts i rutan i nära 20 år. Och hon är fortfarande nyfiken. ”Jag tror att tittarna märker att mitt engagemang är äkta.”

Sofia Rågenklint är programledare för ”Fråga veterinären” och ”Auktionssommar” på Sveriges Television. Det sistnämnda har uppemot en miljon tittare i veckan.

– När jag började med programmet för fyra säsonger sedan visste jag ingenting om auktionsföremål. Mitt intresse har vuxit i takt med kunskaperna och det har blivit allt roligare att gå på auktion, säger hon hemma i skånska Rydebäck.

Programmets popularitet beror enligt Sofia på att alla i teamet älskar programmet. Ingen är mindre viktig än någon annan, framhåller hon.

Under de långa inspelningsdagarna gäller det att vara uppmärksam under hela auktionen, eftersom det är omöjligt att ta om och rätta till misstag. Auktionen fortsätter ändå. Man kan undra vad hon har för hemligt knep för att hålla fokus – från klockan fem på morgonen när hon går upp tills hon stupar i säng efter den gemensamma arbetsmiddagen vid nio på kvällen.

Hon skrattar.

– Choklad, kaffe och bus! Att skoja till det är den bästa medicinen för att hålla koncentrationen. Skratt föder energi och jag tycker om att få andra människor att skratta.

Sofia har fler talanger. För ett år sedan gav hon ut barnboken ”Brottsligt” om kriminalitet och hon anlitas även flitigt som konferencier.

– Jag är nyfiken på det mesta och har alltid varit en som säger ja till saker och ting – på gott och ont. Det värsta som kan hända är att jag misslyckas och i så fall lyckas jag bättre nästa gång. Men med åldern och erfarenheten har det blivit lättare att säga nej utan dåligt samvete. Jag måste få ihop min vardag med sambo, fyra barn och deras fritidsaktiviteter.

För fyra fem år sedan fick hon en fingervisning om vad stressen kan ställa till med.

– Det är väldigt lätt att dras med om man jobbar med något som är så roligt. Jag hade svårt att prioritera och var väldigt nära att gå in i väggen. Jag började glömma saker och hjärtat rusade och slog dubbla slag. Det blev en tankeställare som lett till att jag har dragit ned på tempot.

I dag mår jag bra och har lärt mig att hantera stressen.

I dag har hon järnkoll på familjens aktiviteter, hon planerar och prioriterar. Blir det för mycket tackar hon nej till uppdrag – även om de är roliga.

– I dag mår jag bra och har lärt mig att hantera stressen. Jag har landat med min sambo och våra barn. Vi har förlovat oss och ska gifta oss nästa sommar. Det känns som att jag har hittat hem, ett lugn. Jag vet vad jag vill och inte vill, det har nog med åldern att göra.

– När det är dags för pausläge kryper jag upp i soffan med familjen och tittar på film eller tar en hundpromenad längs havet.

När Sofia Rågenklint var åtta år flyttade hon med sin familj från Skövde till morföräldrarnas bondgård i Äppelbo i Dalarna. Där fanns tjurar, hästar, grisar och mammas kennel förstås.

– Djur har alltid varit en naturlig del av mitt liv.

Senare under uppväxten medverkade hon i julshower i Dalarna och drömde om att bli artist, skådespelare eller dansare. Upp på scen skulle hon! När hon var 23 år blev hon tillfrågad om att bli programledare i lokal-tv i Sälen.

– Jag såg ingen tv-karriär framför mig, men tänkte att jag kunde testa en säsong.

Nu har hon varit programledare i runt 20 år i kanaler som TV4, TV3 och SVT och det känns fortfarande roligt, framhåller hon.

– Det har att göra med att programmen jag har lett är så olika. Inget är det andra likt. Jag är fortfarande hungrig på fler uppdrag! Det som driver mig är lust och passion. Jag tänker med hjärtat. Jag tror att tittarna märker att mitt engagemang är äkta.

Hur är hon privat?

– Jonas (sambon) och jag kompletterar varandra rätt bra. Jag är mer impulsiv medan han är mer strategisk.

Vilket djur identifierar du dig med?

– Jag vill gärna vara lika snabb, smidig, energisk och listig som en leopard, men jag vet inte om det stämmer med mina personlighetsdrag. Jag är nog mer som min hund, en dvärgschnauzer: självständig, ganska tuff när det gäller och älskar att mysa och gosa.

Framtidsdrömmen är att fortsätta skriva.

– Jag har i mig böcker som har ”marinerats” i flera år. Det vore häftigt att skriva dem, säger Sofia Rågenklint.