Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/jag-skulle-vilja-skriva-manus-till-en-egen-film-eller-tv-serie/

Familj

”Jag skulle vilja skriva manus till en egen film eller tv-serie”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Grotesco-komikern Emma Molin hade ångest för att tala inför klassen i skolan. Men när hon smög in humor blev hon kvitt rädslan och kom på vad hon ville göra i livet. 

Rätta artikel

Emma Molin är komikern som bland annat har medverkat i humorprogrammet ”Pang Prego” i P3, ”Partaj” i Kanal 5 och populära barnprogrammet ”Livet i bokstavslandet” på UR. Hon fick stort genomslag som skådespelare och manusförfattare för avsnittet ”Ladies night” i SVT-serien ”Grotescos sju mästerverk” från 2017, som handlade om kvinnors ställning bland svenska komiker.

– Jag berättade om mina egna upplevelser samtidigt som Metoo-rörelsen briserade och gav ”Ladies night” en extra skjuts. Responsen var så stark att det kändes som om marken gungade. Från att ha varit en anonym skådespelare så var jag plötsligt någon som folk kände till.

– Den stora skillnaden mot förr är att jag får vara med i en del sammanhang som mig själv – inte bara som skådespelare, säger hon.

Vad gör dig till en bra komiker?

– Jag försöker vara snabbtänkt. Jag är så van att tänka på skämt så jag gör det alltid, jag ställer in min hjärna på skämt. Ibland måste jag säga till hjärnan på skarpen: inte nu! Jag har speciellt svårt att låta bli när sammanhanget känns stelt.

Har du skämtat så det har blivit pinsamt ibland?

– Det är jag helt övertygad om, men det har jag förträngt för att kunna leva med mig själv.

Genomslaget med ”Ladies night” ledde till framträdanden inför stor publik. Bland annat medverkade hon i ”På spåret” och ledde Grammisgalan och Guldbaggegalan.

Men under uppväxten på Lidingö utanför Stockholm var hon långt ifrån någon teaterapa, tvärtom. Blotta tanken på att framträda inför klasskamraterna kunde ge hjärtklappning.

– Båda mina föräldrar var frikyrkopastorer så jag förväntades sjunga i kör, men jag tvärvägrade. I skolan gick det inte att vägra för det ingick i läroplanen att tala inför folk. Det var oerhört ångestfyllt att hålla föredrag. Jag får fortfarande hjärtklappning när jag ska presentera mig på föräldramöten i skolan. Det är nog en rest från skoltiden.

Hon befann sig i miljöer som inte tycktes tåla några skämt: kyrkan och skolan, men när hon var 13 hände något:

– Jag upptäckte att om jag smög in ett skämt blev det roligt. Det var kanske där någonstans som humorn gjorde sitt inträde i mitt liv.

Tiden före humorn var hon en välartad flicka som drömde om en karriär som försvarsadvokat. Sedan blev hon som förbytt.

– Jag upplevde ganska snabbt att jag fick folk att skratta. Det enda jag kunde tänka mig var att bli skådespelare.

Hon provade sina vingar på kommunala Sagateatern och kunde inte få nog. Hon ville framträda mera. Så tillsammans med en skolkamrat uppträdde hon med sketcher i tunnelbanan.

– Det var en härlig och oerhört lustfylld tid. Det var ren lust utan ifrågasättanden. Den känslan försöker jag hitta när min kreativitet sinar, och den sinar ofta om man är hård mot sig själv. Det har jag absolut varit, eftersom jag vill vara duktig, jag vill vara bra.

Jag får fortfarande hjärtklappning när jag ska presentera mig på föräldramöten i skolan.

Nu har tio år gått sedan hon, efter en guppig resa, började tjäna pengar som komiker. Klassiska drivkrafter brukar vara pengar, makt och bekräftelsebehov. Vilka är hennes?

– Hittills har det varit bekräftelsebehov, verkligen. Men nu undrar jag om det inte är dags för pengar och makt. Med åren har det blivit allt viktigare för mig att vara med och utforma slutprodukten.

Privat är hon ”rätt rastlös” och gillar när det händer mycket kring henne. Rutiner har hon inte mycket till övers för. Hon är sambo med en komiker så skrattvågorna kan gå höga, men hon har även en allvarlig sida.

– Jag uppskattar goda och uppriktiga samtal om allt möjligt. Och jag gillar att läsa – romaner, fakta, biografier. Att uppleva en annan människas tankar är som att kliva in i en annan värld.

För egen del har hon tydliga önskningar om framtiden.

– Det finns inget bättre än att berätta en egen historia. Jag skulle vilja skriva manus till en egen film eller tv-serie, säger Emma Molin.