Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/jag-vill-inte-gora-nagot-halvdant/

Familj

"Jag vill inte göra något halvdant"

Jennifer Tillman prioriterar ettårige Jordan framför att köra travlopp just nu. Foto: Hans Kronbrink

Hon är den enda kvinnliga travkusken som har vunnit ett försöksheat till Elitloppet, men 2019 får vi bara höra och se Jennifer Tillman som expertkommentator i TV4.

År 2015 gjorde Jennifer Tillman sensation när hon vann det första försöksheatet till Elitloppet på Solvalla med Per K Erikssons Royal Fighter. Inte nog med att Royal Fighter var den näst minst spelade hästen i loppet, det var också första gången som en kvinnlig kusk vann ett heat i Elitloppet, ett av världens största travlopp.

I finalen blev det en fjärdeplats, men Jennifer tror att hon hade kunnat vinna om de fått starta från spår 1. Men det spåret hade Örjan Kihlström som körde Magic Tonight, segraren i det andra försöksheatet, valt när lotten gjorde att han i stället för Jennifer fick välja spår till finalen först. Jennifer valde då det näst bästa, spår 2, men klarade inte att ta ledningen och hamnade tidigt i loppet i rygg på blivande vinnaren Magic Tonight. Och där blev hon fast.

– Det fanns krafter kvar när vi gick över mållinjen, men vi satt instängda och fick aldrig chansen. Royal Fighter var i kuslig form den dagen, vi hade kunnat vinna. Jag har fortfarande svårt att bli av med tankarna på det loppet, säger Jennifer.

Men hon säger det med ett leende på läpparna, att vinna ett försöksheat och komma fyra i Elitloppsfinalen är ändå med råge det hittills största i hennes travliv. Och den sista veckan i maj har alltid varit lite speciell. Hon fyller år den 26 maj, som detta år sammanfaller med Elitloppsdagen.

– Jag föddes dagen före Elitloppet 1984 och gjorde så att pappa för första gången missade att se det på Solvalla, säger Jennifer och skrattar.

Själv missar hon inte att vara på plats för årets Elitlopp på söndag på Solvalla. Men hon är inte där som kusk utan som expertkommentator i TV4. Jennifer har inte kört ett enda lopp i år och orsaken kommer emot mig med en nyfiken blick när jag hälsar på hos Jennifer som bor med sin sambo, travtränaren Henrik Larsson, på klassisk travmark vid Erikssund i Sigtuna.

Jordan är deras ettårige son som tillfälligt har fått Jennifers kuskkarriär att stanna upp.

– Jag visste förutsättningarna när vi bestämde oss för att skaffa barn. Henrik kan inte vara borta från sin tränarrörelse med över 20 hästar, det är jag som har huvudansvaret för Jordan de första åren. Det betyder att jag inte kan köra lopp i den omfattning som krävs. Jag försökte i liten skala förra året, men det kändes inte bra så jag la ner helt.

– Jag saknar att köra, men jag har ställt in mig på att vara med Jordan och jag är en person som inte vill göra något halvdant.

Jennifer har hela sin karriär mest fokuserat på att köra lopp, hon har inte haft några uttalade ambitioner att starta egen tränarrörelse.

– Jag har alltid varit en hästtjej, jag älskade att vara med hästarna i mina morbröder Leif och Lars-Göran Reweljs travstall i Bollnäs när jag växte upp. Det var där allt började. Jag körde mitt första lopp med Scaramanga, som pappa ägde, när jag var nitton och sedan rullade det på, berättar hon innan hon springer in i huset och hämtar välling till Jordan som blivit lite gnällig.

Hon jobbade i några år hos travtränare Jörgen Axén på Mantorps travbana innan hon träffade Henrik och flyttade till Stockholm. 2009 fick hon Helen A Johanssons pris. Året efter Stig H Johanssons stipendium, samma år som hon segrade i tidningen Travrondens klassiker Guldklockan och även utsågs till Årets komet av travbranschen.

Men det var då. Just nu ser Jennifers vardag ganska annorlunda ut. Hon följer vad som händer på Sveriges travbanor på ett annat sätt. I flera år har hon jobbat för TV4 som expertkommentator. Nu laddar hon för Elitloppshelgen som kanalen som vanligt hårdbevakar.

– Sporten är grunden men spelet ingår också i ekvationen. Jag har mer förståelse för hur spelarna fungerar och tänker i dag än jag hade när jag började på Fyran.

Årets Elitlopp lär stå mellan de svenska världsstjärnorna Readly Express och Propulsion. Vem vinner?

– Om jag måste välja blir det Propulsion.

Vad känner du inför Elitloppet?

– Även om jag inte kör lopp just nu har jag inte släppt tanken på att vinna Elitloppet någon gång i framtiden.