Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 05:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/jan-bjorklund-pa-skolbanken-igen/

Familj

Jan Björklund på skolbänken igen

Som ambassadör i Rom vill Jan Björklund fortsätta göra nytta för Sverige.
Som ambassadör i Rom vill Jan Björklund fortsätta göra nytta för Sverige. Foto: Peter Loewe

Rom. ”Det finns något som heter bäst före-datum”, säger Jan Björklund. Efter 25 år i toppolitiken lämnade han över till nya krafter. Nu har han sadlat om och är ambassadör i Rom – och snart väntar en intensivkurs i italienska.

– Samtidigt så ville jag inte sätta mig i gungstolen, utan fortsätta att göra nytta för Sverige, säger han när vi träffas på ambassaden som utifrån ser ut som en modern rosa cementkloss med små fönster.

Jan Björklunds nya uppdrag består av två delar. Det ena är att bedöma, uttolka och följa italiensk politik och förhandla med italienska regeringen och myndigheter. Den andra delen är att ”sälja” Sverige.

– Trots att jag inte har uppfostrats i den diplomatiska kåren känner jag mig rätt beredd för de uppgifter som jag nu har.

Han slår upp tre koppar kaffe, en pressansvarig person finns också på plats. Vi bär alla munskydd. Vi konstaterar att i covidtider är det numera inte särskilt ofta som man kommer ut och träffar folk ”på riktigt”.

Synd tycker Jan Björklund som betonar att många av de bästa uppslagen och idéerna kommer fram just vid kaffepauser. Nu förekommer detta nästan inte alls och digitalt kaffe fungerar inte på samma sätt.

– Det viktigt att vara utåtriktad nu, säger han.

Han syftar på de satsningar som kan komma i kölvattnet av EU:s återhämtningsfond till regioner och branscher som är hårt drabbade av corona. Där finns 2 000 miljarder kronor avsatta för Italien. Huvuddelen är lån och pengarna ska investeras främst inom tre områden: ökad digitalisering, grön omställning och sjukvård. På alla dessa områden ligger Sverige långt framme, betonar Björklund.

– Den italienska staten kommer att centralstyra en rätt stor del av dessa pengar. Företag kommer att få order och då är det vårt uppdrag att se till att många svenska företag kommer med. Italien får det stöd som man har bett om och nu ser man ett ljus i tunneln, menar Jan Björklund.

Italien är ett land som de flesta har en bild av redan innan man besökt det, konstaterar han.

– Det är ett fascinerande land där hela vår civilisation skapades – vårt rättstänkande och vår almanacka. Byggnadskonsten fanns här och triumferade under renässansen med konstnärer och arkitekter som Leonardo da Vinci.

Men det finns också en annan bild där landet kan framstå som struligt. Men detta håller på att ändras. Norditalien har i dag samma levnadsstandard som Sverige, konstaterar Jan Björklund.

En före detta partiledare skall hålla käften.

Långt ifrån alla som har varit i Italien har insett hur stort landet är som industrination. Landet är EU:s tredje största ekonomi och världens åttonde största ekonomi.

Jan Björklund berättar att han brukar roa sig med att ställa en fråga till svenskar: Hur många italienska bilmärken kan du räkna upp? De flesta kan räkna upp fler bilmärken från Italien än från något annat land. Det vittnar om att Italien är en väldigt stark industrination.

Jan Björklund kämpar fortfarande med att lära sig italienska bättre. Hustrun Anette valde att läsa italienska redan på gymnasiet och fortsatte sedan sina italienskstudier på universitet. Maken har kritiserat henne flera gånger genom åren med att ironiskt fråga ”Varför valde du italienska? Det har man ju bara nytta av i ett enda land.”

Men nu ska även Jan Björklund gå en intensivkurs på den välkända språkskolan Dante Alighieri fem dagar i veckan.

Han får också många frågor om Sveriges coronastrategi. Både han och hustrun har haft corona i en relativt lindrig form.

– Det är ju många som med nyfikenhet, förvåning och ibland kritisk ton har granskat Sveriges strategi, eftersom den har upplevts som direkt avvikande från övriga länder.

– Jag är ingen folkhälsoexpert och då tycker jag det är svårt att ha någon egen uppfattning. Vi hän­visar förstås till Folkhälsomyndigheten, säger Jan Björklund.

Hur går det för ditt parti ­Liberalerna?

– Jag är med i Liberalerna. Men däremot är jag nu i den positionen att jag inte längre kommenterar svensk inrikespolitik. En före detta partiledare skall hålla käften. Det var min egen attityd när jag själv var partiledare, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt