Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 17:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/john-brattmyhr-har-roligt-nastan-jamt/

Familj

Skansenchefen har roligt nästan jämt

John Brattmyhr stortrivs som Skansenchef – så länge djuren håller sig på avstånd. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Det är inte alla som firar sin födelsedag, midsommarafton och nyårsafton på jobbet, men för John Brattmyhr har det blivit en vana. Kanske inte är så underligt med tanke på att han är Skansenchef.

Rätta artikel

När 2018 övergick i 2019 var John Brattmyhr långt från ”Nyårsklockan” på Solliden. Han befann sig i Sydafrika på semester och hade innerst inne dåligt samvete för att han inte var på plats, men han hade kontakt med personalen och förvissade sig om att allt hade gått bra.

– Vi hade en nyårstalare som hade vållat lite debatt (Mikael Persbrandt), men han klarade ju jobbet galant, säger John Brattmyhr, som inte är enväldig när det gäller att välja nyårstalare, men snudd på.

– Man kan väl säga att att jag har mycket starkt inflytande. Vi försöker hitta en ny talare varje år och det är bra. Det får inte bli som en institution, säger han, nedsjunken i en soffa på det vackra Sagaliden.

Det var just på Sagaliden vi träffades första gången, hösten 2005 då Anna-Greta Leijons efterträdare skulle presenteras. Brattmyhr var inte känd för den stora allmänheten. Han kom från uppdraget som vd för Folkets hus och parker och hade inte räknat med att få så många frågor, framför allt sådana han aldrig hade fått tidigare. Som den om vilket favoritdjur han hade.

– Jag kommer ihåg att just du ställde den och jag tyckte att det var en konstig fråga. Jag tror att jag svarade björn. (Nej, han svarade schäfer). Det skulle jag göra i dag eftersom jag tycker att det är ett häftigt djur.

Det är en fördel att tycka om djur om man är Skansenchef. Det är bara det att John är kraftigt allergisk mot pälsdjur så han håller sig på behörigt avstånd och medicinerar vid behov.

John är kraftigt allergisk mot pälsdjur så han håller sig på behörigt avstånd och medicinerar vid behov.

Sagaliden låg på Skansen före Skansen. Det var under många år chefens tjänstebostad. Företrädarna Eva Nordenson, Hans Alfredson och Anna-Greta Leijon bodde här helt eller delvis, men det har aldrig varit aktuellt för John Brattmyhr. Numera används byggnaden enbart för representation även om det finns ett litet övernattningsrum. Här ligger numera chefens kansli, som tidigare låg i det som kallas röda längan.

John Brattmyhr har stor respekt för historien, men vill samtidigt ha omväxling. Bara för att en avdelning har funnits i en av de många kulturhistoriska byggnaderna är det inte sagt att det ska vara så för all framtid, är hans filosofi.

Brattmyhr gillar ändå traditioner och berättar stolt att årets allsångssommar blir den 85:e i ordningen på Skansen. När det är Allsång sitter han där i publikhavet med sin Lisa, precis som på nationaldagen, på nyårsafton (utom senast) och på valborg.

Om han hittar kolapapper eller en bortblåst servett på någon av grusgångarna på vägen till evenemanget är han snabb att böja sig ned och plocka upp det, något han får bassning för av hustrun.

När vi ska ta bilder beger vi oss till Lill-Skansen, ett av Johns skötebarn, som numera är öppet året runt. Han lyckades ragga externa medel för att bygga om Lill-Skansen för ett antal år sedan, precis som han lyckades få in åtskilliga miljoner för att totalrenovera och modernisera Sollidens scen plus den nyligen invigda Baltic sea science center. Det handlar om närmare en kvarts miljard i extern finansiering för dessa tre projekt. Han är rätt stolt över det också, precis som han är över att besökarna verkligen värnar om Skansen.

– Du ser ingen graffiti här, säger han. Och på midsommar, när många besökare har picknick och vi ibland inte hinner tömma papperskorgarna staplar besökarna soporna prydligt intill papperskorgarna. Det känns bra.

John Brattmyhr behöver inte agera polis på jobbet. Men det var polis han ville bli när han växte upp i Strömsund. Föräldrarna Arvid och Evy hade i 30 år ett hem för ungdomar med problem. Ungdomarna var mellan 16 och 22 år och drygt 80 procent av dem återgick till ett normalt liv efter att ha varit hos Brattmyhrs.

– De blev mina bröder på något vis, säger John som påbörjade polisutbildningen. Men när han fick klart för sig att det skulle ta minst sju åtta år innan han kunde söka en tjänst hemmavid hoppade han av. I Stockholm ville han ju inte stanna – då.

Han värnar om det jämtländska och en händelse som ser ut som en tanke är att han ställer upp sig för fotografering intill hägnet där jämtgetterna bor.

Getterna håller sig på avstånd och det är lika bra det. Han är ju trots allt allergisk, Skansenchefen.