Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/josefin-palmgren-gar-i-gang-pa-ideer/

Familj

Josefin Palmgren går i gång på idéer

Josefins hund Paw-Paw är en blandning av chihuahua, pudel och papillon Foto: Ingrid Borggren

”Jag tycker om nya projekt. Jag är nästan tvångsmässigt påhittig och vill gärna göra om både rutiner och organisationer. Då fungerar det kanske bäst att driva eget”, säger Josefin Palmgren.

Rätta artikel

Josefin Palmgren har en dröm. Egentligen har den pågått sedan hon var liten, den där lusten att utveckla idéer. Då när hon och hennes pappa byggde dockhus i stora kartonger.

Mer om det senare.

I dag har hon en lång lista på idéer. Hon önskar att hon hade den ekonomiska möjligheten att skapa många företag. Och att hon hade resurser så att hon skulle kunna stötta andra i nystartsfasen.

Josefin har redan startat tre egna företag. Samtidigt avskyr hon ekonomi, siffror och bokföring. Det är idéerna hon går i gång på.

– Jag tycker att det är jätteroligt att lyfta idéer, även andras. Och jag har nog alltid varit lite projektig.

Vägen dit har inte varit spikrak. I stället för att gå på Handels eller KTH tog hon en kandidatexamen i svenska och litteratur. Skrev sin debutroman när hon var 19 och kom med roman nummer två året efter.

Det är tio år sedan. Därefter hamnade hon i en personlig kris.

– Jag skulle skriva min D-uppsats i litteratur när jag helt tappade motivationen. Att lägga ned så mycket energi på andra människors teorier och veta att troligen bara två personer skulle läsa resultatet – en professor och en opponent. Jag såg inget praktiskt syfte med det.

I stället sökte hon in på psykologlinjen på KI. Där kände hon sig hemma.

– Jag tycker att det är en extremt bra utbildning, mycket av det vi har läst borde alla läsa redan på gymnasiet: hur man kan jobba tillsammans på olika sätt, hur man kan vara en bra chef, hur man ser på människors svagheter.

Det här med ägande och hemligheter är ett gammaldags sätt att göra business, jag tycker att man ska bjussa mer, och öppna upp.

Hon kom också i kontakt med forskning som visar att flickor har sämre spatial förmåga än pojkar, vilket bland annat skulle påverka flickors förmåga att bli bra på matematik. Men frågan är om detta är inlärt eller biologiskt.

– Det kan ju till exempel hänga ihop med hur tjejers leksaker ser ut. Jag hittade själv inga leksaker som var spatialt utmanande eller där man uppmuntrades att bygga när jag var liten.

I stället byggde hon och hennes pappa vidare på sina kartonghus. De byggde väggar som de tapetserade, och övrig inredning gjorde de också själva.

– Vi byggde till och med ett vattensystem där man skruvade på en kork så att det kom ut vatten, och förstås ett avlopp. Leken handlade mycket om att komma på tekniska lösningar.

De färdiga dockskåp som fanns på marknaden var små, i skala 1:16, och var öppna framifrån. När ett rum väl var möblerat så var leken liksom klar. För att ändra på något som stod längst in var man tvungen att flytta på det som stod framför.

– När det vanliga dockskåpet var inrett blev det mer en prydnad än en aktiv leksak. I pappas och mina dockhus var det öppet uppifrån, husen hade inget tak, så det var enkelt att fortsätta leken. Våra hus blev aldrig klara, de pågick och utvecklades.

I dag driver Josefin Palmgren ett eget minihusföretag. Hon såg ett hål på marknaden, där flickor (och pojkar) i sin lek skulle kunna utveckla sin kreativitet och sin spatiala kognition, det vill säga förmågan att tänka i rumsliga relationer och förändringar. En förmåga som är viktig att ha om man vill bli bra på exempelvis matte.

Detta förändrades med dataspelet Sims, där spelarna bygger både hem och familjer och sociala relationer. Så Josefin Palmgren bestämde sig för att göra något liknande fast i plywood, i storlek 1:12. Bli en ny Ingvar Kamprad med platta paket, men i hennes paket ryms inte bara möbler, utan hela hus att bygga ihop själv.

Hus som kan förändras och byggas på. Man kan börja med en etta och sluta med en femma. Barnet kan lära sig hur ett gångjärn till en dörr fungerar, och hur man kan använda samma byggsatser för att göra en stol eller en säng.

Så berättar hon om andra idéer på sin långa lista. Om lösa extrafickor på kläder för den som inte vill ha en väska, till exempel.

Är du inte rädd för att någon annan ska sno den idén om du berättar om den?

– Jag ser det inte som att man äger en idé. Det här med ägande och hemligheter är ett gammaldags sätt att göra business, jag tycker att man ska bjussa mer, och öppna upp. Vi kommer till exempel att lägga upp filerna för vår dockhusproduktion så att vem som helst som har tillgång till en laserskärare ska kunna skriva ut sitt eget hus.