Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/kakdrottning-med-kansla-for-trender-och-tradition/

Familj

Kakdrottning med känsla för trender och tradition

Birgitta Rasmusson växte upp på en gård i Bohuslän och har en lanthushållslärarexamen i bagaget. Hon har bland annat arbetat som konsumentupplysare och testredaktör på Ica-kuriren. Foto: Karin Wesslén / TT

Hon är kakdrottning i tv, mamma till kära kokboksklassiker och en hård men rättvis konsumentupplysare. Arbetet tar aldrig slut för Birgitta Rasmusson – och det är så hon vill ha det.

Hon skrattar mycket och gott och är full av historier, men bakom godmodigheten kan också en fast bestämdhet anas. Det här är lanthushållslärarinnan med gedigen utbildning som vet vad hon kan, som förstår kvalitet och som tycker att det är alldeles självklart att konsumenterna ska ställa höga krav.

Birgitta Rasmusson växte upp på en gård i Bohuslän så hon var ingen gröngöling när hon kom till Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala. Efter tre års råplugg av alltifrån styckdelar till mjölsorter tog hon en lanthushållslärarexamen. Talangen och intresset för att baka har hon från sin mamma. Agnes Rasmusson var skicklig på att baka och ställde till med tidstypiska kafferep i sann 1950-talsanda.

Den traditionen har Birgitta hyllat i två böcker: ”Kafferepets historia” och ”Julkaffets historia”. Snart kommer en tredje, ”Kakor vi minns”.

Hon vårdar gärna traditioner, men har inget emot trender – tvärtom! En gång lyckades hon skydda Ica-förlagets gamla trotjänare ”Sju sorters kakor” mot en oerfaren förlagschef med hjälp av just den svenska trendkänsligheten. Inför en ombearbetning i början av 2000-talet uppmanades Birgitta att minska på småkaksrecepten ”för i framtiden har ingen människa tid att baka småkakor”.

Birgitta, som visste att det vore nådastöten för kokboksklassikern, våndades över sitt uppdrag. Lösningen fann hon under en middag på svenskrestaurangen Aquavit i New York. Till kaffet serverades hembakta bondkakor och Birgitta uttryckte en viss förvåning inför krögaren Marcus Samuelsson.

– Och då tittar han på mig med sina mörka ögon och säger: ”men Birgitta, vet inte du att småkakorna är den nya trenden?”!

Och då tittar han på mig med sina mörka ögon och säger: ”men Birgitta, vet inte du att småkakorna är den nya trenden?”!

Det var i triumf som Birgitta anlände till nästa förlagsmöte – hon visste att en trend från New York trumfar alla invändningar. Så blev det och den omarbetade nyutgåvan väckte enorm uppmärksamhet när den släpptes.

Uppmärksamhet väcker även Birgitta själv numera. Tv-programmet ”Hela Sverige bakar” är inne på åttonde säsongen och Birgitta Rasmusson får finna sig i att bli igenkänd.

Vinden har vänt, kakbak är inne och konsumentmedvetenhet är åter på tapeten. Men i dag finns inga hushållsutbildningar kvar, konsumentjournalistiken är på utdöende, och Birgitta Rasmusson fick den otacksamma uppgiften att lägga ned Icas provkök. Hon ser på 1990- och 2000-talen som förlorade år som har skapat en kunskapslucka som fortfarande påverkar samhället.

En gång i tiden var hon en sträng och metodisk konsumentupplysare och testredaktör på tidningen Ica-kuriren. Hon utför ibland fortfarande produkttester enligt den gamla tidens mallar, senast var det elvispar.

– Det var elvispar som visserligen kostade 99 kronor men en av dem ville börja brinna av att vispa två deciliter vispgrädde. Sådant borde nästan vara straffbart.

Hon ser ingen framtid för den unga människa som skulle vilja gå i hennes fotspår. Numera vill ingen betala vad det kostar med konsumentupplysning och minutiös korrläsning av kokböcker. Och ingen klagar på dåliga elvispar eller fel i kokböcker.

Men Birgitta Rasmusson är alltid efterfrågad och hon jobbar på. I 80-årspresent till sig själv tänker hon dock slå till på en resa till ett hemligt land. Någonstans där hon kan röra sig ostört, utan att bli igenkänd som hela Sveriges kakdrottning.

– Och kanske, kanske att jag får med mig material hem som kan bli en ny bok. Vi får se!