Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/komedi-ny-utmaning-for-liv-mjones/

Familj

Komedi ny utmaning för Liv Mjönes

Foto: Hans Kronbrink

Liv Mjönes har spelat kvinnlig Hamlet på teatern, hyllats som Dagmar i ”Den allvarsamma leken” på film och varit kriminolog i polisserien ”Sthlm Rekviem” på tv. Snart syns hon i sin första helt komiska roll när ”Tills Frank skiljer oss åt” går upp på bio.

Hon har bott andra halvan av sitt liv i Stockholm men identifierar sig mer med sin gamla hemstad Sundsvall dit familjen flyttade när hon var fyra.

– Sundsvall är en underbar stad som utsågs till Sveriges vackraste för ett par år sedan och jag har fortfarande familj där och hälsar på ganska ofta, berättar Liv Mjönes.

Hon är inte den enda i familjen Mjönes som är skådespelare. Hennes äldsta bror, David, jobbar på Pygméteatern i Stockholm.

Men under tonåren handlade det mer om balett och modern jazz än teater för Liv. Hon sökte till och med till Balettakademins yrkeslinje, men kom inte in.

– Då valde jag teatern och gick ett år på Stockholms elementära teaterskola. Och det var nog bra att det blev det och inte balett, innerst inne var teater det jag ville göra, säger Liv.

Direkt efter teaterskolan kastades hon in i Kanal 5:s såpa ”Hotell Seger” som sändes i 170 avsnitt säsongen 2000–2001 men sedan lades ner på grund av för dåliga tittarsiffror.

– Det var högt tempo, jag hade en fast roll och vi gjorde två avsnitt om dagen, säger Liv och skrattar.

– Det var ändå en otroligt bra skola. Jag lärde mig mycket.

Kanske kunskap som hon hade nytta av när hon 2003 filmdebuterade i regissören Daniel Lind Lagerlöfs ”Miffo” där hon spelade före detta flickvän till den nybakade prästen (Jonas Karlsson) som hyr ett rum i hennes lägenhet.

– Jag fick den rollen av en slump när Daniel gick förbi Teater Tribunalen vid Zinkensdamm där jag var med i en föreställning som hette ”Mad” som han spontant valde att komma in och se. Det ledde till att jag fick provfilma för ”Miffo” och fick en roll. Jag är väldigt tacksam för att ha fått jobba med Daniel.

Hon var även med i SVT:s miniserie ”Bibliotekstjuven” 2011, Daniel Lind Lagerlöfs sista projekt innan han tyvärr gick bort samma år.

Liv gick ut Scenskolan 2006 och har arbetat med teater på i första hand Stockholms stadsteater där hon är anställd och på senare år bland annat spelat mot Shanti Roney i Sara Stridsbergs ”American hotel” och gjort en kvinnlig Hamlet i ”Hamlet”.

Men de flesta av sina många roller har hon gjort framför en kamera. På tv har vi kunnat se henne i exempelvis serierna ”Ettor och nollor”, ”Torpederna” och ”Sthlm Rekviem”. På film bland annat i ”Den allvarsamma leken”, ”Stockholm Östra” och ”Kyss mig”. Den senare ett passionsdrama mellan två kvinnor där Liv spelar mot Ruth Vega Fernandez i regissör Alexandra-Therese Keinings film som fick stor uppmärksamhet vid premiären 2011.

– Jag får fortfarande mejl om ”Kyss mig” från folk som sett den. Den lever vidare.

Om jag ska vara helt ärlig så är det de som fixar att göra bra komedi som jag beundrar mest. Som Kristen Wiig.

När vi ses på Lundbergs kafé i Gröndal i Stockholm i början av augusti har Liv några inspelningsdagar kvar på tv-serien ”Advokaten” där hon har en mindre roll. I höst ska hon filma i två nya tv-serier för två olika kanaler.

– Jag vet inte hur mycket jag får avslöja, men jag är i alla fall jätteglad över att få spela in de här två svinroliga serierna. Jag har sån tur att när jag är klar med den ena börjar jag med den andra. Och så ska jag vara med några dagar i en filminspelning i höst också, lägger hon till.

Hon är tacksam för att ha fått spela så många olika rolltyper i sin karriär och inte blivit fast i en viss kategori. Och i höst kan vi för första gången även se Liv Mjönes i en renodlad komedi när filmen ”Tills Frank skiljer oss åt” går upp på biograferna i oktober.

– Jag spelar mot Peter Magnusson och Erik Johansson. Leif Lindblom har regisserat. Jag spelar singeln Vera som, liksom jag, snart är 40 och känner att hon måste bli ihop med någon.

Det är en gammal skådespelarsanning att komedi är svårast att spela av alla genrer. Och kanske var den här komiska rollen en extra utmaning för mångsidiga Liv Mjönes. När jag frågar henne om förebilder nämner hon först några av de mest namnkunniga, tunga dramaaktörerna, både svenska och utländska. Men sedan ändrar hon sig.

– Nej, om jag ska vara helt ärlig så är det de som fixar att göra bra komedi som jag beundrar mest. Som Kristen Wiig.