Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/kulturjournalistiken-viktigare-an-pa-lange-jag-vill-forsta-var-tid/

Familj

"Kulturjournalistiken är viktigare än på länge"

”Min drivkraft är tvivel och nyfikenhet. Jag vet verkligen inte vart vi är på väg, men jag är intresserad av att ställa frågorna”, säger Aftonbladets nya kulturchef Karin Pettersson.
”Min drivkraft är tvivel och nyfikenhet. Jag vet verkligen inte vart vi är på väg, men jag är intresserad av att ställa frågorna”, säger Aftonbladets nya kulturchef Karin Pettersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Redan som liten beslutade sig Aftonbladets tillträdande kulturchef Karin Pettersson för att försöka ”knäcka maktens kod” för att bättre förstå världen. Och trots att den har blivit allt svårare att begripa sig på ger hon inte upp.

Karin Pettersson har varit medgrundare och chefredaktör för tidskriften Fokus, politisk chefredaktör på Aftonbladet och kommunikationschef hos Socialdemokraterna. Aftonbladets tillträdande kulturchefs meritlista skulle dessutom kunna göras mycket längre än så.

– Jag har haft tur i mitt yrkesliv och bra förutsättningar hemifrån – föräldrar som uppmuntrade till att läsa och lära sig saker. Jag har gått på det som känns viktigt och tagit risker ibland – som med Fokus. Men jag riskerade inte mitt liv, det var bara ekonomiska risker, säger hon.

Förutom tur och magkänsla kan det finnas ännu en förklaring till hennes framgångsrika karriär:

– Jag är ingen ensamvarg, jag tycker om att jobba med andra människor och i lag. I en grupp kan man prova sina idéer och då blir de bättre.

År 2005 var ett stort år för Karin Pettersson. Det var då hon var med och grundade tidskriften Fokus, för vilken hon var chefredaktör fram till 2009. Under hennes och medgrundarnas ledning fick Fokus med Publicistklubbens stora pris 2007.

– Det var en helt fantastisk tid – och svår. Vi gjorde något som ingen trodde på och skapade något nytt. Jag lärde mig att jobba i grupp och det formade mig mycket.

Arbetet slukade all vaken tid. Hon arbetade jämt, dygnet runt.

– Vi var unga och starka. Jobbet var fyllt med lust och glädje. Vi levde ut vår dröm och det gick bra. Då orkar man!

Allt hon har ägnat sig åt, från journalistik till politik och i viss mån ekonomi, hänger ihop, hävdar hon.

– Den röda tråden är att jag är intresserad av frågor om makt. Som ung bestämde jag mig för att plugga ekonomi för att jag ville knäcka maktens kod och förstå denna slutna värld lite bättre, säger hon.

Ivern att begripa sig på världen har inte avtagit med åren. När hon 2016 tilldelades Nieman-stipendiet passade hon på att plugga på Harvarduniversitetet. Där studerade hon hur internet hade utvecklats. Det gav upphov till boken ”Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris”, som hon skrev tillsammans med Martin Gelin.

– Jag vill förstå vår tid, den är spännande och svår. Det känns meningsfullt att försöka förstå de stora förändringarna som sker under denna dramatiska tid. Jag bottnar i tron att vi kan forma samhället tillsammans.

Jag vill förstå vår tid, den är spännande och svår.

Denna tro uppkom nog under uppväxten som lillasyster i det politiskt engagerade hemmet i stadsdelen Enskede i Stockholm. Mamma var forskare och pappa jobbade på Utbildningsradion. Det låg nära till hands att plugga statsvetenskap och idéhistoria på Stockholms universitet. Men hon tog även en ekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det var för mycket redovisning och marknadsföring. Jag trodde att det skulle bli mer nationalekonomi, men man ska inte ångra sina val.

Länge hade Karin Pettersson en stor fascination för USA. Hon har rest dit ofta och under studietiden var hon där två gånger som utbytesstudent – vid FN-högkvarteret i New York och vid University of Chicago.

– De senaste åren har fascinationen avtagit. USA är ett land på nedåtgående, både politiskt och socialt.

I januari tillträder hon som kulturchef på Aftonbladet.

– Det känns både roligt och svårt. Roligt för att jag har varit borta från journalistiken och ser fram emot att vara redaktör igen. Svårt för att kultur på vissa sätt är ett nytt fält för mig, så jag har respekt för mina begränsningar. Men om man är ärlig och trygg med sina svagheter kan man försöka att ta hjälp av andra.

Hon menar att kulturjournalistik är viktigare än på länge och utlovar ”radikal samhällskritik” med fokus på stora frågor som klimatkrisen.

– Min drivkraft är tvivel och nyfikenhet. Jag vet verkligen inte vart vi är på väg, men jag är intresserad av att ställa frågorna. Jag är övertygad om att kultur spelar en stor roll i vår förståelse av oss själva.

Privat består livet av två barn i åldrarna åtta och elva år, en stor familj och många vänner.

– Det viktigaste i livet är att mina barn har det bra.

För att varva ned joggar hon, ett sätt att ”hitta tillbaka till kroppen och till sig själv”, och ägnar sig åt väggklättring.

– Jag tycker om höga höjder. Det ger adrenalinpåslag och en härlig känsla av att vara helt i nuet.

Hon har ”absolut ingen aning” om var hon kommer att vara om tio år. Men en sak är hon övertygad om:

- Jag skulle vilja skriva en bok till, jag letar efter rätt ämne, säger Karin Pettersson.