Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/leif-mannerstrom-oppnar-ny-krog-varje-natt/

Familj

Leif Mannerström öppnar ny krog varje natt

”Jag har ingen längtan efter att sitta och mata duvor. Då är det bättre att försöka göra paté på dem.” Leif Mannerström fyller 80 år, och vill arbeta så länge han orkar.
”Jag har ingen längtan efter att sitta och mata duvor. Då är det bättre att försöka göra paté på dem.” Leif Mannerström fyller 80 år, och vill arbeta så länge han orkar. Foto: Adam Ihse/TT

Han har arbetat hårt och nått stor framgång. För kocken och restauratören Leif Mannerström är matlagningen fortfarande en källa till såväl njutning som glädje.

Man ska inte bita sig fast i det som har varit. Det är Mannerströms fasta övertygelse och han ångrar därför inte valet att lämna sin plats i juryn för ”Sveriges mästerkock” efter tio år. Allt har sin tid.

Dessutom har han många nya roliga projekt att se fram emot. Härnäst har han en plan på en matlagningsserie i Youtube-format, som ska lära ut grunderna i köket.

– Det behövs, tror jag. Många kan laga mat men de flesta har egentligen ingen grund att stå på, man vet inte riktigt hur man ska göra, säger Leif.

Han planerar ett hundratal program om alltifrån hur man kokar fisk och lyckas med rödvinssås till vitsen med ordentliga förberedelser i köket.

De goda råden behövs, det är han övertygad om. Det finns restauranger i Stockholm som inte kan stuva potatis, och det finns för många människor som lagar dålig mat i tv, menar han.

– Jag ser ju tvärs igenom det där. Att göra kåldolmar är inte bara att rulla lite färs och stoppa in i ugnen. Man måste se till att det smakar gott också.

Den konsten lär han gärna ut.

– Att laga god mat är ganska lätt om man bryr sig. Och om man köper kvalitet, för då behöver man inte göra så mycket med saker och ting.

Denna nestor inom svensk husmanskost har 65 års erfarenhet av branschen, som han i princip föddes in i. Pappa var köksmästare, farmor restauratör och Leif gick i deras fotspår, med den äran. Bland annat introducerade han och Christer Svantesson det nya franska köket i Sverige på 1970-talet, med sin restaurang Johanna i Göteborg. Han har också skrivit ett tjugotal kokböcker och drivit stjärnkrogen Sjömagasinet.

Jag öppnar en restaurang i stort sett varje natt. Sedan brukar jag stänga den på morgonen igen, för jag orkar inte längre.

Numera driver han inga krogar, men sonen har öppnat eget och Leif tycker att det är roligt att engagera sig. Kärleken till restaurangbranschen är intakt, och han har svårt att släppa kontakten med den, även i drömmarnas land.

– Jag öppnar en restaurang i stort sett varje natt. Sedan brukar jag stänga den på morgonen igen, för jag orkar inte längre.

Han går gärna ut och äter. Är han nöjd berättar han det. Är det inte bra så säger han till. Kunden har rätt och ska få valuta för sina pengar. Det var Mannerströms filosofi som restaurangägare och det är även hans devis som restauranggäst. Det räcker inte med god mat, ett gott bemötande hör också till.

– Får jag dålig service och blir placerad vid ett bord där det inte händer något, då brukar jag säga till hovmästaren: ”Ursäkta men kan du hjälpa mig så att jag får ett bord i närheten av en servitör?” Det blir en jävla effekt på det.

Han gillar fortfarande att laga mat. Till kvällens middag med hustrun har han planerat marinerad stekt strömming med potatispuré och rårörda, egenplockade, lingon. Senare i veckan ska han göra god buljong på två äldre kokhönor, det blir soppa med grönsaker från gården på lördag. Biff Rydberg står också på veckomatsedeln. Lagar han wallenbergare blir det på Tore Wretmans vis, han som malde kalvköttet tre gånger och blandade med övriga ingredienser i ett isbad.

Plockar du aldrig bara fram en matlåda ur frysen och värmer?

– Nej, väldigt sällan. Det kan hända att jag har gjort en stor sats med kåldolmar och då fryser jag in hälften. Dem kan jag ta fram senare, då har jag ju ändå gjort dem själv.

Din familj måste vara bortskämd?

– Ja, det är den men min familj skämmer bort mig också. Det är ömsesidigt. Det kan man gott göra, skämma bort varandra och ha ett gott liv tillsammans.