Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/leif-salmen-fick-makten-att-darra-av-skrack/

Familj

Leif Salmén fick makten att darra av skräck

Foto: Niklas Sandström

Han var en av Finlands mest beryktade politiska ­journalister, ungdomsvän med finansmannen Björn Wahlroos och tidig radikal kommunist. Men också spränglärd orientalist, essäist och poet. Den finlandssvenska författaren Leif Salmén har avlidit.

I ett gammalt tv-arkivklipp från sextiotalet berättar två unga finlandssvenska män, båda på vänsterkanten, om den tidens popkultur.

Den ena är en långhårig Björn Wahlroos – debattglad och stöddig bakom sina mörka pilotglasögon – och den andre, mer saklig och kortklippt, är den blivande journalisten och samhällsdebattören Leif Salmén. Tillsammans har de grundat skolungdomarnas vänstergrupp Elev-69. Men de kom att gå skilda vägar i livet – medan Wahlroos blev beryktad finansman och bankir, höll Salmén kvar sin starka vänsterövertygelse livet ut.

För finländare i en äldre generation var Salmén framför allt den pålästa och orubbliga tv-journalisten som genomförde många legendariska partiledarintervjuer och valdebatter under åttiotalet. Salmén ställde skarpa följdfrågor och kunde alltid minst lika mycket som de politiker han intervjuade – om inte mer. Det sägs att makteliten kom till hans intervjuer och darrade av skräck. Många anser också att den politiska bevakningen sedan dess aldrig riktigt nått upp till samma nivå i Finland.

Han debuterade som poet 1976 och gled så småningom över i essäformen – där han utmärkte sig för sina spränglärda texter om bland annat Medelhavskultur och islam.

”Leif Salmén var nästan skrämmande bildad, han kunde Osmanska riket på sina fem fingrar, han visste allt om Balfourdeklarationen, för att inte tala om Sykes-Picotpakten eller Churchill”, skriver förläggaren Tapani Ritamäki i ett minnesord.

Ritamäki gjorde flera böcker med Salmén på förlaget Söderströms och minns att Salméns pessimistiska attityd till världen var uppfriskande.

”Han kändes både kontaktsökande och humoristisk, mycket mänsklig. Och så slapp man all barnslig optimism. Lefas värld styrdes av idioter, och det var ju bara att se sig omkring så insåg man att han kanske inte hade fel”, skriver Ritamäki.

Salmén var gift två gånger, med journalisten Maria Romantschuk och skådespelaren Sinikka Sokka. Sedan 1993 var han tillsammans med etnologi­professorn Anna-Maria Åström, som blev hans långvariga särbo och livskamrat.

Salmén fick nyligen en oväntad och allvarlig cancerdiagnos.

– Han levde fullt ut tills han dog. Så sent som i oktober reste vi till Hamburg och Lübeck tillsammans, berättar Anna-Maria Åström.

Han hoppade av skolan eftersom han tyckte att han redan kunde allt.

Hon säger att det fanns en offentlig och privat sida av Salmén, och att han gjorde en skarp åtskillnad mellan dessa två.

– I det privata tyckte jag att han var oerhört finkänslig och lyhörd, uppmärksam gentemot andra. Han utmärktes av en oerhörd intelligens. Han behärskade många områden inom historia och kultur.

Under det senaste året arbetade Salmén med en ny essäsamling som handlade om Medelhavsområdets kulturhistoria. Anna-Maria Åström har inte läst manuset och vet inte ännu om det hann bli klart.

– Det ska vi försöka ta reda på nu, säger hon.

Hon har en anekdot om Leif Salmén som utspelar sig 1965, då hon första gången hörde talas om honom.

– Det gick ett rykte i Helsingfors om att den här Leif Salmén hoppat av skolan. Ryktet spred sig från skolgård till skolgård. Jag tyckte att det lät hemskt! Men det stämde, han hade hoppat av skolan eftersom han tyckte att han redan kunde allt. Han skrev faktiskt sin studentexamen först några år senare, 1971.