Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/lennart-ljungberg/

Familj

Till minne: Lennart Ljungberg

Vår vän och tidigare arbetskamrat Lennart Ljungberg, Hällefors, har, efter en längre tids sjukdom, lämnat oss vid en ålder av 69 år. Närmast anhöriga är dottern Malee samt Kithima, Jambo, Tanya och Annie.

Lennart arbetade på Socialdemokratiska ungdomsförbundets expedition under delar av 70-talet. Där engagerade han sig med oförtröttlig entusiasm för att återinföra sången, musiken och kultur i vidare mening i det politiska arbetet. Han tyckte att arbetarrörelsen förlorat en del av sin nerv och uppgift i takt med att kulturinslagen blivit allt färre i rörelsens verksamhet under 70-talet.

Lennart hade sitt ursprung i Göteborg. Efter SSU-tiden och arbete på ABF-förbundet i Stockholm, flyttade Lennart till Bergslagen och drog ett tungt lass för skapandet av bland annat Bredsjögården utanför Hällefors.

Kultur, teater, musik och konst var ett grundintresse hos Lennart. Han blev sedermera vd för det kommunala bostadsbolaget i Hällefors och där skapade han imponerande skulpturparker tillsammans med många konstnärer, men han var drivkraften. Han var också med och bildade Arbetarteaterförbundet.

Lennart hade många strängar på sin lyra. Bland annat lade han grunden för det företag som med tiden utvecklade den numera världsberömda Bredsjöosten – en delikatess på många krogbord och i delikatessdiskar. Mat är också kultur tyckte Lennart. Inte minst den som lokalproducerats.

Lennarts betydelse för vitaliseringen av det Socialdemokratiska ungdomsförbundet, men också av det Socialdemokratiska partiets mötesverksamhet och många av våra folkrörelser kan inte överskattas. Utan honom hade det inte blivit någon förändring.

Sången och musiken, inte minst under de stora sommarlägren i Delsbo, Bommersvik och Norrfällsviken, som arrangerades av det Socialdemokratiska ungdomsförbundet, hade oftast Lennart som initiativtagare och ”regissör”. Han var den sortens eldsjäl som blir allt mer sällsynt.

Lennart lämnar ett stort tomrum efter sig inte bara för familj, släkt och vänner utan också för svensk arbetarrörelse.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt