Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/louise-johansson-kan-bli-arets-kock/

Familj

Louise Johansson kan bli Årets kock

Foto: Eva-Karin Gyllenberg

För åtta år sedan vann Louise Johansson Sveriges mästerkock. Nu är hon en av finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Årets kock, men tro inte att Louise nöjer sig med att ha gått till final.

Det har hänt mycket i Louise Johanssons liv sedan hon var den första att vinna Sveriges mästerkock i TV4 år 2011. Inte minst att hon har blivit mamma till Ludvig, snart fyra år och redan tv-stjärna. I sommar har TV4-tittarna kunnat se mor och son laga mat tillsammans i ”Nyhetsmorgon”. Ludvig är riktig hejare på att vispa.

När vi träffas är Louise i Stockholm på ett tredagarsbesök. Dels för att lära sig göra korv, dels för att hälsa på bästa kompisen Jessica Frej, som hon lärde känna då de båda tävlade om den första Sveriges mästerkocktiteln. Jessica kom femma och Louise vann hela tävlingen. Bästa kompisarna kan inte träffas så ofta eftersom Jessica bor i Nacka och Louise i Göteborg.

Dagen efter att Årets kock-kvalet avslutades blev det klart att hon skulle få en trerummare i ett av de åtråvärda landshövdingehusen i Göteborg så det var onekligen några omtumlande dygn för henne. Vid intervjun har Louise precis flyttat in och hon är fortfarande lite i chocktillstånd (lätt överdrivet) över att vara en av de åtta finalisterna .

Efter tävlingen i juni blev det mycket fokus på att Louise är den enda kvinnan i finalen. Det tycker hon är ointressant.

– Det är ju maten det handlar om, jag vill inspirera andra med min matlagning, säger hon och betonar att det var ytterligare två kvinnor med bland de 24 som var med i kvalet till Årets kock. Därmed är genusfrågan avklarad.

Dagen före vårt möte i Nacka har Louise gått en snabbkurs i korvtillverkning. Det första momentet i finalen är nämligen att tillverka, tillaga och servera korv till juryn. Vad korvarna innehåller är inte det viktigaste i sammanhanget. I stället handlar det om att göra 30 korvar som ska vara lika långa och väga lika mycket. Sex av dessa ska sedan serveras med passande tillbehör och Louise säger att hon efter kursen är bra på korv. Dessutom tycker hon att korv är roligt att göra.

Finalen går över två dagar och andra dagen är oskriven för finalisterna.

– Vi får reda på vad vi ska göra där och då, säger hon.

Du säger ”vi”, är du säker på att du är en av de fyra som går vidare till dag 2?

Louise ser lite generad ut, men hon har målsättningen att göra det. Har hon kommit så här långt så varför inte?

Hemligheten bakom framgången är Louises specialitet – listor

– Jag älskar det. Har jag en bra lista kan jag alltid gå tillbaka och kolla, säger hon och berättar att hon inför kvalet i juni hade gjort en minut-för-minutlista.

– Det är lättare att dela upp det då, särskilt när man kommer till kritiska kvarten då allt kan hända om inte alla grejer är på plats, som hon uttrycker det.

Jag tycker om att bolla med sött, salt och surt.

Apropå grejer kommer hon att behöva en rejäl trunk för att få med sig allt till Stockholm. Det enda hon har tillgång till på plats är spis, kylskåp, bänkar och nedkylningsmaskiner. Resten måste finalisterna ta med sig; allltifrån zestjärn, decilitermått och stavmixer till grytor, gasbrännare och durkslag.

– Jag har ett helt restaurangkök i backar hemma, säger Louise, som inte verkar drömma om att driva en egen krog. Nej, hon hoppas kunna inspirera andra med sin matlagning.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Ägg, smör, en skvätt grädde och parmesan. Det kommer man långt på, säger hon

Om Ludvig får bestämma står det burkmat på menyn: fiskbullar, hans älsklingsrätt.

Louise låter sonen ha fiskbullarna för sig själv, men brukar piffa upp dem med grädde och lite smör.

Vilka är dina favoritsmaksättare?

– Jag tycker om att bolla med sött, salt och surt. Min mat är kanske lite väl syrad ibland, men jag tycker det är gott. En gnutta honung är alltid bra om man ska smaka upp någonting.

Och favoritkryddor?

– Jag tycker att det är kul att använda svenska råvaror och addera koriander, spiskummin och curry så att det händer saker. Det beror lite på vilket humör jag är på, men det kan vara gott att kombinera rosmarin med rivet apelsinskal också, säger Louise, som har fullt fokus på två dagars tävling, den 12–13 september.

Och vad gör du den 14?

– Då ger jag segerintervjuer i ”Nyhetsmorgon”, säger hon och hela ansiktet förvandlas till ett enda stort leende.