Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/malena-ivarsson-det-var-nagot-med-sexologi-som-gjorde-mig-nyfiken/

Familj

Malena Ivarsson: ”Det var något med sexologi som gjorde mig nyfiken”

”I mitt jobb blir man bara bättre ju äldre man blir”, säger sexologen Malena Ivarsson, 70 år i dag. Foto: Hans Kronbrink

Malena Ivarsson är prästdottern som blev rikskändis som sexrådgivare och programledare för erotikprogrammet ”Fräcka fredag” i Sveriges Television.

Det har gått 31 år sedan sexologen och socionomen Malena Ivarsson väckte stor uppståndelse bland tv-tittarna med ”Fräcka fredag” som sändes på Sveriges Televisions TV2 sex fredagskvällar våren 1988.

”Fräcka fredag” presenterades som programmet om ”kärlek, lust och glädje”. Där visade Malena, omgiven av två haremsvakter, bland annat mjukporrfilmer, andra inslag kunde vara tittare som gav tips om hur de höll sexlivet levande eller ett par som berättade hur de hade fått hjälp att häva sexuella blockeringar.

Dessutom fanns fasta, komiska inslag som nyhetsprogrammet ”Sexuellt” och småerotiska sketcher med kända skådespelare. Men även regelrätta intervjuer där Malena exempelvis pratade med en kvinnlig, före detta amerikansk porrstjärna som börjat regissera egna porrfilmer.

– Jag var naiv som trodde att tittarna var redo för ett sådant program. I dag skulle det nog ha fungerat bättre, även om jag hade gjort det annorlunda nu, säger Malena.

– Jag var inte alls beredd på den aggressivitet programmet väckte, hos framför allt män. Det var omskakande.

Inför sista ”Fräcka fredag” kom ett bombhot till studion och poliser med hundar bevakade tv-huset under sändningen, berättar Malena, som först efteråt informerades om allvaret i situationen.

”Fräcka fredag” var mil från vad Malena Ivarsson hade tänkt göra med sitt liv som tonåring. Hon var prästdotter och ville gå i pappas fotspår. Sina första år bodde hon i Lund men i början av 60-talet kom familjen till Stockholm och Solna där pappa Henrik hade fått jobb som kyrkoherde i Råsunda.

– Jag var färsk tonåring när vi kom till Råsunda där mitt viktigaste umgänge blev ungdomarna på de helgläger för konfirmander som pappa ordnade och som jag och min bror följde med på, jag var även konfirmationsledare. Det var en lycklig tid och jag var helt inställd på att bli präst.

Hon började vid Uppsala universitet för att läsa teologi efter studentexamen, men tröttnade efter en termin.

– Det var bara plugg, plugg, plugg. Inga samtal om andlighet, kärlek och livets mening som jag var van att prata om. Jag blev deprimerad och hoppade av.

I stället blev det lite litteraturhistoria på Stockholms universitet följt av ett år i Italien och jobb som sekreterare på ett företag, utan att kunna italienska.

– Första dagen var en katastrof. Men chefen blev imponerad av mitt mod, jag hade under anställningsintervjun fått honom att tro att jag kunde lite italienska, och lät mig vara kvar. Till sist lärde jag mig prata ganska bra.

Jag var helt inställd på att bli präst.

Tillbaka på svensk mark återvände hon till Lund för studier till socionom som hon byggde på med en utbildning till sexolog i Danmark på 80-talet.

– Varför sexolog? Ja, det kan jag undra själv ibland. Jag jobbade på socialförvaltningen i Malmö men var också kurator och preventivmedelsrådgivare på en nystartad ungdomsmottagning.

– Det var något med sexologi som gjorde mig nyfiken. En orsak är nog att jag kom från en kyrklig bakgrund där man ofta haft ett neurotiskt förhållande till sex. Jag gjorde uppror mot kyrkans skeva hållning och deras rädsla för den kvinnliga kroppen. Ibland gör man ju saker för sin egen skull, säger Malena.

Efter att ha svarat på frågor om sex och samlevnad i lokalradion fick hon göra samma sak i Malmötidningen Arbetet och därefter även i Expressen. Och när hon 1986 fick höra talas om nya tv-programmet ”Sköna söndag” som skulle ha fokus på flärd och lyx ringde hon redaktionen och föreslog sig själv till programmet.

– Jag tyckte att man borde ha en stående programpunkt där man tog upp frågor om sex och relationer. Och så blev det, säger Malena och ler.

”Sköna söndag” ledde Malena vidare till ”Fräcka fredag” och det dramatiska slutet där. Sedan dess har hon huvudsakligen jobbat som terapeut i samlevnadsfrågor och svarar på frågor i samma ämne i Aftonbladet sedan 1993 och numera även i tidningen Senioren.

– Jag har gått igenom några privata kriser som lärt mig mycket. Jag har även vidareutbildat mig i jungiansk psykologi och är en mycket bättre sexolog och terapeut än när jag började.