Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/man-maste-fajtas-for-att-komma-i-mal/

Familj

”Man måste fajtas för att komma i mål”

Foto: Jessica Gow / TT

Det har alltid handlat om mat för Leila Lindholm. Redan som barn bestämde hon sig för kockyrket. Att hon sedan skulle göra hundratals matprogram i tv och skriva kokböcker kunde hon knappast föreställa sig.

En dag år 2004 ringde Leila Lindholm till TV4 och förklarade varför hon borde få göra ett matlagningsprogram.

– Man lagade mat på ett annat sätt i tv då, ganska avancerade grejer och mera restaurangorienterat. Jag kände att behovet därute var något annat och jag tyckte att man mera borde inspirera folk i deras vardag.

Efter att ha utsetts till årets kvinnliga kock fem år tidigare och fått mycket uppmärksamhet var Leila Lindholm inte direkt okänd. Hon fick prova att laga mat i rutan under två veckor.

Det slutade med frågan om hon ville göra hundra så kallade middagstips i kanalen. Hon behövde ungefär noll sekunders betänketid.

– Jag sa ja direkt. Otroligt kul för en ung tjej som jag, jag var väl 27 år, att få möjligheten att dela med mig av mina matidéer. Det var ju nästan bara män i matlagnings-tv då.

Hennes tv-program kom att avlösa varandra; ”Leilas mat”, ”Leila bakar”, ”Leilas jul” är några av dem och mellan varven har hon gett ut böcker om mat och bak. I dag är hon sedan många år sitt eget varumärke och driver tillsammans med sin partner tre butiker och e-handel utifrån sitt koncept med kökstillbehör, bakdelikatesser, inredning med mera.

– Det kan verka som att vägen mot framgång har varit spikrak men jag har haft jäkligt mycket motgång och uppförsbacke också. Man måste fajtas för att komma i mål och inget är ju någonsin så enkelt som man tror.

– Jag ifrågasätter hela tiden mig själv – håller det här måttet, kan jag stå för det här?

Efter att tidigare ha drivit sex butiker och planerat för fler har de nu minskat kostymen och satsar allt mer på onlineaffären.

– All butikshandel har genomgått stora förändringar de senaste åren eftersom folk handlar mer på nätet. Så vi anpassar oss. Alla experter säger att vi går mot tuffare tider nu men jag är optimistisk ändå. Jag ser hellre möjligheter än problem.

Man kan få intrycket att Leila Lindholm har ett mycket gott självförtroende men själv viftar hon bort det. Hon har ingen övertro på sin egen förmåga, det som drivit henne har alltid varit den där viljan att få inspirera andra. Att dela med sig.

Hennes tidigaste minnen är från insidan av olika kök.

– Jag gillade att vara med i köket och hjälpa till. När jag var tio år berättade en kompis att hennes storebror skulle söka en restaurang­utbildning. Då fattade jag att man kunde jobba med matlagning! Från den stunden var det självklart vad jag skulle göra.

Om man har en sorg eller känner sig lite trasig tror jag man ska ta tag i det.

Som nyutbildad kvinnlig kock fick hon jobb som kallskänka. Det var en bra start, men hon var också väldigt sugen på att arbeta i det varma köket.

– Om du var tjej så sorterades du per automatik in i kallköket, så var det bara på den tiden. Jag fick nästan hota mig till att få jobba i det varma köket.

Hur som helst gick det bra för henne och hon rekryterades till den skandinaviska restaurangen Aquavit i New York. Leila Lindholm hade vuxit upp i en lagomkultur där man helst inte skulle sticka ut – i New York gällde motsatsen om man ville komma någon vart.

När hon kom hem efter två år hade hon lärt sig att gå utanför sin bekvämlighetszon. Hon hade också börjat intressera sig för sitt ursprung – vem var hon egentligen och varifrån kom hon?

Hennes biologiska far var marockan men hon hade aldrig träffat honom eftersom han och hennes mamma bara hade haft en tillfällig relation. Som 23-åring tog hon mod till sig och ringde upp honom.

– Nu är jag jätteglad att jag tog den kontakten, det har hjälpt mig att bygga en stabilare grund för mitt liv. Om man har en sorg eller känner sig lite trasig tror jag man ska ta tag i det.

– Det kan vara otroligt jobbigt att deala med sina innersta känslor, men när man väl tar sig igenom det kommer man ut som en starkare människa.

Efter detta blev alla andra utmaningar bagatellartade. Som till exempel att ställa sig framför en tv-kamera och laga mat.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt