Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/med-bra-ravaror-blir-det-ofta-gott/

Familj

Kakkungen som aldrig blir nöjd

Bild 1 av 2
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2
Foto: Alexander Mahmoud

Konditorn och tv-profilen Roy Fares vill ständigt utmana sig själv och har gått sin egen väg. Modet och kärleken till mat kommer från föräldrarna.

Flerfaldigt prisbelönta konditorn, kakboksförfattaren och tv-profilen Roy Fares tycks ha oändligt med energi. Storsäljarna ”United States of Cakes” och ”Sweet spots of New York” utsågs till världens bästa kokbok 2014 respektive 2017 i kategorin amerikansk mat. Utöver författandet medverkar han i flera tv-program. Han driver också konditoriet Mr Cake i Stockholm och Göteborg, som han har varit med och grundat.

– Klart att jag är glad för att saker som jag har trott och satsat på har blivit bra, men det är mycket hårt jobb bakom. För mig handlar det om att jobba med passion i allt jag gör. Jag gillar att skapa njutning för andra. Det ger mig energi, säger han i köket hemmavid i Stockholm.

På spisen står en köttfärssås som ska få puttra i tre timmar.

Roy Fares har fortfarande svårt att betrakta sig själv som framgångsrik.

– Jag försöker utmana mig själv hela tiden. Jag är inte en människa som alltid är nöjd.

En förklaring till hans succé kan vara receptens enkelhet. Gott behöver inte vara komplicerat. Snarare framhåller han vikten av riktigt bra choklad, smör och ägg.

– Med bra råvaror blir det ofta gott.

En annan förklaring är att han har vågat gå sin egen väg och sticka ut. Konkret innebär det bakverk med kombinationen amerikanskt svulstigt utseende och fransk-svensk finess. Godsakerna provsmakar han då och då, medger han.

– Gud ja, jag är inte så hård mot mig själv. När jag är sugen äter jag.

Bilder på sociala medier visar en slank kropp i badbyxor. Hur går det ihop med faiblessen för det söta?

– Lika kul som bakning är det med träning. I grunden är jag en tävlingsmänniska. Träningen ger mig energi. När kroppen mår bra blir jag en bättre människa, partner och chef.

Roy växte upp i Örebro med föräldrar och två äldre bröder. Redan tidigt ville han göra ”något utmanande”, exakt vad visste han inte. Föräldrarna kommer från Libanon och har tagit med sig kärleken till mat därifrån. Ändå var det mest en slump att han gick gymnasieutbildningen på livsmedelsprogrammet med inriktning mot bageri/konditor. När han var 21 år vann han SM-guld för unga bagare och kom på tredje plats i EM.

Roy Fares drog till USA för att se sig om och väl hemma i Sverige visste 22-åringen exakt hur han skulle utmana sig själv.

– Målet var bok, tv och något eget. För att komma dit var jag tvungen att bli duktig och utmärka mig.

Så gick det till när Roy Fares bestämde sig för att tävla i Årets konditor 2010, Sveriges mest prestigefulla tävling för konditorer. Han vann. Precis som i drömmen blev det böcker, tv och så småningom egna kaféer.

Varifrån kommer ditt mod?

– När mina föräldrar kom till Sverige 1990 uppoffrade de otroligt mycket. De lämnade sitt hemland och började om för att jag och mina bröder skulle få det bra. Deras mod skapade mod hos mig och har varit en stark drivkraft. Jag vill prestera för mina föräldrars skull och visa dem att de gjorde rätt val.

I modet ingår beredskap för misslyckanden, framhåller han och beskriver sin karriär som en bergochdalbana. Bland misslyckandena nämner han ett försök att lansera köksattiraljer i en tv-shop i USA.

– Man måste våga i livet! Samtidigt kan man inte vara bäst på allt. Kanske är jag inte bäst i världen som tv-shop-säljare.

Förutom jobb och träning består livet av resor och umgänge med familj och vänner – gärna över en bit mat.

– Jag hoppas att mina närmaste uppfattar mig som en snäll, omtänksam och ärlig kompis. Men jag är inte perfekt! Jag har grejer att jobba med, som prestationsångest. Nästan varje dag slåss jag med tvivlen om jag är tillräcklig. Jag måste lära mig att leva med att jag nästan aldrig är nöjd.

Nya mål för framtiden saknas inte.

– Jag vill utveckla mina Mr Cake-kaféer och öppna även i London, Köpenhamn och kanske New York. Det låter som stora drömmar, men det vore jättekul att skapa något internationellt, något som funkar på en annan marknad. Jag tror att man måste sikta högt för att utvecklas. Om man är bekväm och nöjd så fortsätter man inte med samma glöd, säger Roy Fares.