Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 10:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/med-hjartat-i-dramatiken/

Familj

Med hjärtat i dramatiken

Foto: Ingrid Borggren

När teaterförläggaren Berit Gullberg var barn kom den första blåsippan alltid den 9 april. Vid 80 års ålder är hennes politiska engagemang fortfarande stort. ”Jag är född med en otrolig energi.”

Rätta artikel

En dag 1994 satt Berit Gullberg i ett flygplan mellan Oslo och Stockholm när hon fick hjärtklappning. Det händer att hon får det när hon läser eller ser något riktigt bra. I handen hade hon den norske dramatikern Jon Fosses pjäs ”Någon kommer att komma”.

Hon förstod att denne då unge och oprövade dramatiker var något helt annorlunda, och att världen utanför Norge borde få möta hans dramatik. Och att det var hon som skulle se till att det blev så.

I dag har Jon Fosses pjäser satts upp på nästan 1 700 scener runtom i världen, tack vare att Berit Gullberg då, för 25 år sedan, bestämde sig för att bli en handelsresande i kultur. Med portföljen full av pjäser reste hon runt i Europa och USA.

På den tiden hade det nystartade teaterförlaget Colombine sitt kontor vid Berit Gullbergs köksbord. Det var flera år efter att hon hade lämnat tjänsten som press- och publikansvarig på Dramaten för att i stället producera politiska revyer, skriva romaner och bli programledare för ”Gomorron Sverige”.

Där, i Gomorron-studions direktsändning, hade hon mött sin blivande livskamrat, artisten och låtskrivaren Owe Thörnqvist 1984. Ingen, varken i studion eller hemma i tv-sofforna, kunde undgå att se att något blixtrade till där.

Men Berit Gullberg har mer att fira. Colombine fyller 25 år, och hennes samarbete med Jon Fosse likaså. Även om hennes förlag i dag har knutit till sig cirka 400 dramatiker (och översättare) som spelas över hela världen, så har Jon Fosse en särskild plats i hennes hjärta.

– De som förstår Fosse och går in i hans värld, de fastnar där. Pjäserna har en helt egen närvaro. Han är mystiker och har en filosofisk och lågmäld livsattityd, som jag tycker är helt underbar.

Världen är förändrad och det är farliga saker som händer.

I september kommer hon att resa till det internationella Fossejubileet i Oslo tillsammans med översättare och skådespelare för att visa hur Fosses texter låter på olika språk.

– Det är helt olika attacker och tempon i språken. Engelskan är ganska publik och lekfull, tyskan är mer tillbakahållen och tuff medan franskan är lite mer musikalisk, om jag beskriver det lite fyrkantigt. Därför blir också uppsättningarna olika.

Men det måste väl gälla för alla författare?

– Jo, men Fosse är poet. Han är musiker från början och hans texter är som musik. Då kan skådespelaren inte vara orytmisk och inte heller ta med sig sin dagsform in i texten.

I början av 1990-talet producerade Berit Gullberg flera politiska revyer, bland annat ”Helga Wrede”, ”Hjärtslaget” och” Bara hjulen börjar rulla” tillsammans med Gunnel Lindblom och Owe Thörnqvist. Och det politiska engagemanget finns kvar.

I samband med sin 80-årsdag har hon därför arrangerat två dagar med internationella seminarier om klimatfrågor, om yttrandefrihet och demokrati och om de nya högervindarna i Europa.

– Vi kommer att diskutera massmediernas roll i en tid med fake news, med hat, hot och till och med mord på journalister. Hur kan skrivande, tänkande och gestaltande människor bemöta det här? Vilket förhållningssätt ska vi ha?

Även de fria teaterrösterna är i vissa länder hårt trängda genom indragna anslag till teatrarna. Det har dessutom blivit vanligare att arrangerade mobbar stör föreställningar och hotar människor.

– Världen är förändrad och det är farliga saker som händer. Vi tror att allt är så självklart. Men demokratin kan försvinna i Sverige på ett par år. Så det gäller att veta vad vi röstar på för parti.

Både Berit och Owe är även starkt engagerade i klimatfrågan. När Owe fyllde 90 härförleden delade han ut ett klimatpris till Greta Thunberg. Hur orkar ni?

– Jamen jag tycker att det är viktigt. Och jag är född med en otrolig energi. Det är samma med Owe, vi kan vara mentalt och fysiskt trötta, men det är ett elixir att arbeta och engagera sig. Det är ett sätt att veta varför man lever.

Vad drömmer du om?

– En lång sovmorgon. Och om att få åka till de italienska sjöarna med Owe. Och att snart få ro vår eka igen i Drevviken.