Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/med-varlden-som-arbetsplats/

Familj

Med världen som arbetsplats

Peter Karlsson tränar pingisspelare i Qatar med sikte på OS 2024. Foto: Privat

Han har ständigt stått i skuggan av de stora svenska pingisstjärnorna, men Peter Karlsson kan på sitt cv visa upp fem VM-guld. Efter karriären har bordtennisen tagit honom till länder som Burundi, Östtimor och Colombia.

Den aktuella positionen på världskartan är Qatar och Peter Karlsson tillbringar 50-årsdagen tillsammans med familjen i Doha. Men det är fastemånad, och ramadan innebär vissa begränsningar i firandet.

– Vi ska i alla fall ut på middag, en ”iftar”, efter solnedgången, säger han.

Peter Karlsson placerar sig strax bakom de allra största i svensk bordtennis. Han har fyra VM-guld i lag och vann sensationellt VM-dubbeln 1991. Den största individuella segern är EM-guldet 2000, och som bäst var han rankad fyra i världen.

Ändå hamnade han helt i bakgrunden. Hans karriär sammanföll med svenska giganters som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson och Mikael Appelgren.

– Men det har inte gjort mig någonting. För mig som person passar det att stå i skuggan.

– Jag hade en bra karriär, men det var några svenskar som var ännu bättre. Jag hade inte nått mina framgångar utan dem, jag har dem att tacka för att jag själv blev så bra, säger Peter Karlsson.

– Det jag är mest glad över är att jag fick uppleva vinnarkänslan i ett lag, som när vi slog Kina flera gånger. Och så har jag vunnit med en dubbelpartner och som singelspelare. Jag slog J-O och Jörgen på hemmaplan, men var inte mentalt redo för de stora tävlingarna. Men till slut fick jag min singelseger också, fortsätter han.

Efter 20 år i landslaget och proffsliv i Tyskland, Belgien och Frankrike slutade Peter Karlsson spela 2009. Men trots över 100 resdagar per år hade han inte tröttnat på att flacka omkring. Tvärtom blev det början på en ledarkarriär som tagit honom till stora delar av världen.

– När jag slutade var det först skönt att slippa alla resor. Men jag insåg att det inte var resorna jag var trött på utan tävlandet. Det enda det handlade om var att vinna, vinna. Nu har jag ett annat fokus.

Falköpingsfödde Peter Karlsson har gjort sig ett namn som tränare på den internationella scenen och har tagit sig an mindre etablerade pingisländer.

Jag insåg att det inte var resorna jag var trött på utan tävlandet.

Mellan 2012 och 2016 var Karlsson assisterande förbundskapten i Brasilien och under en period jobbade han för Puerto Rico. Han har även varit ledare för Indiens juniorlandslag.

Peter Karlsson är också engagerad i ett fredsprojekt som drivs av det internationella bordtennisförbundet och den franska organisationen Peace and sport. Östtimor, Burundi och Colombia är några av de konfliktdrabbade länder som han besökt.

– Jag har varit i länder där pingisen är i sin linda, som en ambassadör för sporten. De har passionen och är väldigt entusiastiska. Det är fantastiskt att ha fått uppleva sådana här miljöer.

För drygt två år sedan flyttade han till Qatar för ett tränarjobb. Landet gör en bordtennissatsning med sikte på OS 2024 och 2028.

Lite senare följde familjen, fru och tre barn, efter.

– Vi stortrivs, och det är en intressant utmaning att bygga upp något här. Än så länge går det bra, men man vet inte hur stort tålamodet är. Nyligen sa de upp 300 anställda i akademin.

Qatar har fått hård kritik för slavlika arbetsförhållanden för migrantarbetare, som vid exempelvis byggena av VM-arenorna till fotbolls-VM 2022. Landet är avskuret från kommunikation och handel av de arabiska grannstaterna Saudi­arabien, Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten. De anklagar Qatar för att understödja terrorism, vilket Qatar starkt förnekar.

– Jag kan förstå om folk ifrågasätter att jag är i Qatar. Vi pratar mycket om de här frågorna vid matbordet, hela familjen. Men världen är inte i balans. Hade den varit det hade inte de här arbetarna kommit hit.

– Jag försöker ta med mig mina värderingar till spelarna i träningshallen. Jag pratar mycket om respekt för andra, att alla har ett värde.

Just nu har Peter Karlsson ett kontrakt på obestämd tid med idrottsakademin i Qatar. I framtiden är han inte främmande för nya uppdrag utomlands.

– Jag vill gärna ut i ytterkanten och ta vara på de möjligheter som ges. En dag blir vi sittande hemma i Falkenberg, jag och min fru, och då vill jag känna att jag har fått uppleva saker, säger Peter Karlsson.