Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/micke-nord-andersson-en-stjarna-utanfor-rampljuset/

Familj

Micke Nord Andersson – en stjärna utanför rampljuset

”Jag vet inte hur många gitarrer jag har just nu, men det är ett stort intresse och jag slutar aldrig att leta”, säger Micke Nord. Hunden heter Selma. Foto: Karin Alvtegen

Micke Nord Andersson började som soloartist men föredrog att backa några steg och göra sin grej på rockscenen bredvid Per Gessle och Marie Fredriksson, Eva Dahlgren, Ulf Lundell med flera.

Det finns två framstående Micke Andersson på den svenska rockscenen. En gitarrist och sångare från Mora och en trummis från Halmstad som båda har en gemensam beröringspunkt i Per Gessle. Den från Halmstad spelade trummor i Gyllene Tider och dalmasen kom att turnera med Roxette.

För att underlätta för alla blev de på 90-talet Micke Nord Andersson och Micke Syd Andersson. Fast numera bor Micke Nord längre söderut än Micke Syd.

– Ja, vi bor på Österlen i Skåne sedan en tid tillbaka, bara några kilometer från Sveriges sydligaste kustremsa. Vi sålde vår villa i Nacka och flyttade hit permanent efter att ha bott på två platser i några år, berättar Micke Nord Andersson på telefon.

”Vi” är Micke och hustrun, författaren Karin Alvtegen, och deras 11-årige golden retriever Selma som tillsammans slagit sig ned i den lilla byn Hedvigsdal. Det kan kanske låta som en reträttplats men musiken är fortfarande ett stort och viktigt glädjeämne för Micke, som började uppträda och turnera med att spela gitarr och sjunga redan som 12-åring hemma i Dalarna.

– Gitarren var och är min passion, mina första två idoler var Jimi Hendrix och Ingvar Karlsson, gitarristen i Sven-Ingvars. Och det är på sätt och vis symptomatiskt för min musiksmak som är ganska bred. Jag är färgad av den mångfald som fanns inom musiken när jag växte upp där Flamingokvintetten och Frank Zappa kunde ligga på samma topplista.

Micke har turnerat med Sven-Ingvars men han har också, tillsammans med musikerkollegan Martin Hansen, turnerat med och producerat skivor med tyska hårdrockgruppen Scorpions, mest känd för sin världshit från 1990, rockklassikern ”Wind of change” om de stora politiska skeendena i Tyskland och Östeuropa vid slutet av 80-talet.

Mikael Andersson hamnade i rockmusikens finrum kort efter att han 20 år gammal flyttade ner till Stockholm från Dalarna 1980. Någon på det stora, internationella skivbolaget CBS (Sony i dag) hade lyssnat på en av de demokassetter Micke och hans kompis Lasse Kronkvist hade gjort och erbjöd Micke ett skivkontrakt som sångare och gitarrist.

– Jag kunde inte säga nej, förstås. Men det passade egentligen inte mig att vara soloartist, jag har aldrig velat stå i centrum. Så när Mikael Rickfors hörde av sig och ville att jag skulle vara med på en platta han höll på med så lockade det mer. Jag hoppade av min solokarriär efter några år.

Där och då bestämde jag mig för att ta en vit månad, en vit månad som pågår än i dag, 24 år senare.

I stället blev Micke Nord en efterfrågad gitarrist, sångare och producent som turnerade och spelade på skivor med en lång rad svenska toppartister som Björn Skifs, Eva Dahlgren, Tomas Ledin, Ulf Lundell, Roxette med flera.

– Det har varit, och är fortfarande, en spännande och kreativ livsresa för en kille med arbetarklassbakgrund från Mora, jag är väldigt tacksam. Utan att vilja stå i centrum på konsertscenen har jag ändå fått stort utrymme och mina gitarrdrömmar har alla blivit verklighet. Men det har kostat en del också, det får jag erkänna.

Han berättar om panikattacker och ångest kopplat med ett för stort alkoholintag, ett destruktivt beteende som han indirekt tog sig ur tack vare Ulf Lundell.

– Jag kom hem från en nio månader lång jorden runt-turné med Roxette 1995 och var rejält sönderfestad. Jag hade druckit i alldeles för många år, ända sedan tonåren. Men jag började se ett samband mellan ångestattackerna och mitt drickande.

– Här hemma väntade nästan direkt efter Roxetteturnén en sommarturné med Ulf Lundell. Den 4 juli 1995 stod jag bakfull och med panikångest på scen med Ulf på turnéns första konsert som pågick i fyra timmar. Där och då bestämde jag mig för att ta en vit månad, en vit månad som pågår än i dag, 24 år senare, berättar Micke.

Micke turnerar fortfarande. Det senaste året med Björn Afzelius musik med trion ”Guran, Nyberg & Nord”. Olle Nyberg var Afzelius kapellmästare och ”Guran” Blomgren hans turnéledare.

– Det känns bra att spela Björns musik nu, i tider som dessa. Och konserterna har varit väldigt uppskattade. Det blir en ny Sverige­turné i december och ytterligare en i vår.

Läs fler DN gratulerar-texter här, till exempel intervjun med Jimmy Nordin, kulstötaren som blev musiker och guldgrävare