Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-agneta-bladh/

Familj

Minnesord: Agneta Bladh

Agneta Bladh, Södertälje, har avlidit i en ålder av 76 år. Hon efterlämnar sin make Göran, barnen Mikael, Charlotte och Fredrik med familjer, släkt och många vänner. 

Rätta artikel

Djurgårdsskolan startades som friskola 1993. Agneta blev ett år senare skolans första rektor. För Agneta, med lång skolerfarenhet som lärare, speciallärare och biträdande rektor, var det en stimulerande uppgift att bygga en helt ny verksamhet med åldersblandad och Montessoriinriktad undervisning. Hon lyckades med hjälp av sitt stora engagemang, sin tydlighet och sin smittande glädje att skapa de strukturer och rutiner som behövs i en skolverksamhet. Skolans litenhet erbjöd henne också stora möjligheter till familjära och opretentiösa kontakter med elever och föräldrar. 

Agneta hade många strängar på sin lyra. Parallellt med arbetet som rektor fortsatte hon som speciallärare. Hon brann för att hjälpa barn som hade utmaningar med att lära sig läsa, skriva och räkna. Hennes intresse för musik och kultur gav skolan en särskild profil. Hon höll gärna musiklektioner med skolans alla elever medan övrig personal hade en stunds samplanering.

Hon var en stark kulturbärare och skapade många fina traditioner tillsammans med sina medarbetare. Agneta skrev bland annat ett eget julspel på sin tidigare skola, Tornbergsskolan, som hon anpassade till den nya verksamheten. Tillsammans med sin son Fredrik skapade hon även dräkter och kostymer till julspelet som spridit mycket skratt och glädje genom åren. 

Agneta fortsatte också den varsamma renovering av Djurgårdsskolan – en av Stockholms äldsta skolbyggnader – som styrelsen inlett när friskolan startade. Alltifrån kök till slöjdsalar moderniserades. Agneta såg till att skolgården fick mera mark. Snart hade skolan eget potatisland och grönsaksodlingar liksom en brygga för utomhusundervisning och naturstudier.

Agneta gjorde ett enastående demokratiarbete. Varje fredag samlades alla på skolan till ett stormöte som förberetts i klassråden. Barnen kände att de blev lyssnade på. Deras förslag kunde mycket väl bli något som skolan genomförde. 

Det är nu 16 år sedan Agneta lämnade skolan i förtid på grund av sjukdom. De traditioner hon skapade lever kvar. En jul utan Djurgårdsskolans julspel är ingen jul!