Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-agneta-ihre/

Familj

Minnesord: Agneta Ihre

Agneta Ihre, född Torén, Stockholm, har avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är maken Nils, barnen Helena och Jakob med familjer.

Rätta artikel

Agneta växte upp i Stockholm och Saltsjöbaden. Somrarna tillbringade hon ofta hos mormor på Örtofta slott i Skåne. Hon tog studenten vid Saltsjöbadens samskola började därefter studera i Lund. Då hade hon redan träffat sin blivande make Nils. Efter avslutade studier flyttade de till Paris där de stannade i fyra år. Därefter blev det Sverige, först Ängelholm, sedan Göteborg och slutligen Stockholm igen.

Vi är många som sörjer Agneta. De som hade förmånen att lära känna henne under livets olika skeden mötte en fascinerande personlighet. 1980 började hon arbeta på Forsknings- och utbildningsbyrån vid Chalmers tekniska högskola. När Agneta senare tillträdde tjänsten som studievägledare på programmet Industriell ekonomi kom hennes diplomatiska läggning och klokhet väl tillpass. Hon var omvittnat omtyckt och med stort engagemang och gedigna språkkunskaper guidade hon både sina svenska och utländska studenter.

Det är inte konstigt att Agnetas vänkrets var stor. Hon var en tilldragande person med ett slående elegant yttre och ett minst lika tilltalande inre. Som vän var hon pålitlig, generös och omtänksam. Födelsedagar glömde hon inte, förtroliga samtal mellan vänner förblev förtroliga. 

Tillsammans utgjorde Agneta och Nils ett beundransvärt exempel på gott mor- och farföräldraskap. Förbehållslöst ställde de upp när barn och barnbarn behövde deras hjälp.

Agnetas och Nils var ett generöst värdpar, både i hemmet i Stockholm, i Göteborg och på Royal Bachelors’ club. Vi har fått njuta av många roliga middagar med minnesvärda dukningar och spänstiga samtal om teater, film, flärd, manligt och kvinnligt, barn och barnbarn, drömmar, kärlek och böcker, böcker, böcker.

Endast några dagar före sin bortgång deltog Agneta på Skype i diskussionen av den senast lästa boken. Bokklubben Bokmalarna startade redan 1980 och få var de gånger Agneta inte kunde delta. Agneta var också en självskriven medlem i cykelgänget Sidensvansarna, liksom i vinklubben Vininnorna.

Agneta var en ”ljus” person. Vi kommer alla att sakna henne innerligt och beklaga hennes alltför tidiga bortgång, men glädjas åt tanken på hennes värme och livslust.

Våra tankar går i första hand till maken Nils, barnen och de fem älskade barnbarnen.