Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Anders Delin

Vår vän och kollega, kirurgöverläkare Anders Delin har lämnat oss. Han avled i Järbo vid en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är hustrun Lotta samt barnen Ellinor, Tarras, Buster, Teresa, Jack och Marika med familjer samt Ethel.

Anders började sin kirurgbana på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset. Senare blev han allmänkirurg och utvecklade den kärlkirurgiska enheten tillsammans med Jesper Swedenborg.

På 80-talet lämnade han akademin och sökte sig till Hälsingland, där han tillbragt sin barndoms somrar, och blev kirurgöverläkare vid sjukhuset i Bollnäs.

Anders kärlkirurgiska kunnande berikade kliniken i Bollnäs, då han med oändligt tålamod undervisade yngre kollegor teoretiskt och praktiskt genom att låta underläkarna operera och själv assistera. Kompetensen inom kärlkirurgi blev nästan jämförbar med ett regionsjukhus. Han skötte även fistelkirurgin för hämodialys med utmärkta resultat. Dylika operationer innefattar ihopkoppling av mycket gracila kärl och utföres under luppförstoring. Anders behärskade denna teknik till fullo, liksom hans föredömliga sätt att operera brustna pulsåderbråck.

Måhända kunde han ibland uppfattas som sträng och butter, men han var alltid påläst och vetenskapligt orienterad, och under ytan var han en gamäng med nära till bullrande gapskratt. Han blev aldrig sur och vresig under långa tidsödande ingrepp och han var djupt respekterad av personalen på operationsavdelningen.

Vid sidan av arbetet som kirurg var botaniken Anders stora passion. På 80-talet startade han Gävleborgs botaniska sällskap och började inventera Hälsinglands flora. Naturintresset utvecklades även mot naturvård och Anders var drivande i arbetet med att förhindra utbyggnad av Hylströmmen i Voxnan.

Genom nätverket Skydda skogen drev han många tuffa debatter med meningsmotståndare i skogs- och kraftbolag. Anders stod alltid upp för den försvarslösa naturens rätt till ett fredat liv. Han mottog bland annat Änglamarkspriset och Naturvårdspriset från Artdatabanken. De sista åren i sitt liv ägnade han åt bokverket ”Hälsinglands flora”.

Anders var en av de mest prestigelösa personer vi känt, allting kunde diskuteras med bibehållen respekt för varandra. Under hans sjukdomstid hade vi flera mycket personliga möten som vi minns med stor värme.