Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Ann-Mari Storck

Ann-Mari Storck, Solna, har avlidit i en ålder av 96 år. Hon efterlämnar dottern Cissi, barnbarnen Åke och Helena samt barnbarnsbarnet Sebastian, familj, vänner och kamrater. 

Ann-Mari växte upp med storpolitiken. Hennes pappa, Hugo Sillén var med om att bilda Vänsterpartiet, Sveriges Kommunistiska parti. När partiet sprängdes blev han symbol för de Sovjettrogna. Hela familjen blev kallad till Moskva. Ann-Mari bodde på hotell Lux med kamrater från hela världen. Då levde kommunister under hot. Familjens skydd efter hemkomsten blev en stor dobermann. Hunden såg livsfarlig ut men var världens snällaste. Också Aleksandra Kollontaj, revolutionären och feministen som var Sovjets representant i Stockholm förgyllde den unga Ann-Maris liv. 

Under många år arbetade Ann-Mari på den östtyska nyhetsbyrån ADN. Hennes älskade man, Sven Nicke Storck (1920–1988), var redaktör för Nyheter från Sovjetunionen. Ann-Mari följde föräldrarnas och Nickes ideal. Hon var aktiv i Vänsterpartiet i Solna, men var ingen ideolog. Hon deltog i politiken från ett djupt mänskligt och praktiskt perspektiv men hade få uppdrag. ”Jag tar bara på mig uppgifter om ingen annan kan,” förklarade hon i en intervju.

Ann-Mari var med och startade Bergshamra för alla, en reaktion mot lasermannen. En kulturförening som stärkte de positiva krafterna i stadsdelen, vid Brunnsviken i Solna.

Hon höll ett tal vid 75-årsminnet av skotten i Ådalen då fem arbetare sköts ihjäl av militär. Tore Alespång i demonstranternas musikkår stoppade dödandet genom att på sin trumpet spela signalen för eld upphör. På årsdagen av Ådalen 31 ringde alltid Tore till Ann Maris pappa och när han inte längre levde talade han med Ann-Mari.

De sista åren av sitt liv tänkte Ann-Mari allt mer på sina föräldrar. Hade min mor, Signe, valts till partiledare, sa Ann-Mari, hade det gått bättre för vänstern.

Vi minns Ann-Mari för hennes oändliga vänskap, hennes anekdoter om människor hon mött, hög som låg och sitt aldrig sinande engagemang för en bättre värld. 

Eld upphör.