Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Ann-Marie Vinde

Ann-Marie Vinde, Stockholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Hennes närmast anhöriga är barnen Rickard och Cecilia med familjer och systern Jane.

Vid decennieskiftet mellan 1950- och 60-tal började vi fem nybakade filosofie kandidater våra doktorandstudier i engelska vid Stockholms universitet; en av oss var Ann-Marie. Vi var alla gifta och födde barn med jämna mellanrum, och under de omfattande studierna i gotiska och engelsk språkhistoria blev vi en liten sammansvetsad grupp.

I mån av barntillsyn satt vi på Humanistiska biblioteket och studerade, och till lunch åt vi medhavda smörgåsar i dess källare med kaffe från apparaten, under livliga samtal om kursfordringar och allt annat som livet var fullt av. Hela livet har vi följt varandra sedan dess.

Ann-Marie växte upp i Göteborg men kom till Stockholm när hon började gymnasiet. Hon tog studenten vid Sveaplans läroverk, började studera vid dåvarande Stockholms högskola och blev senare en i vår krets. 

Vi doktorerade alla så småningom, arbetade som lärare i skolväsendet och senare vid olika universitet. Ann-Marie hade också administrativ begåvning och blev en skicklig studierektor vid engelska institutionen vid Stockholms universitet.

Efter pensionen fortsatte Ann-Marie att vara verksam, bland annat vid Stockholms senioruniversitet där hon medverkade i planering av programmet. Ann-Marie forskade också om författaren Ford Madox Ford och skrev biografier för Svenskt översättarlexikon.

Under senare år var hon intensivt verksam med översättning av Emily Dickinsons poesi och pub­licerade volymerna ”Min flod flyter mot dig” (2010) och ”Poeter tänder bara lampor” (2017).

Ann-Marie kommer att saknas av många, hennes vänkrets var vid. Hon var vänfast, varm, hjälpsam, humoristisk, generös, ett ankare i tillvaron för oss alla. Hon fanns alltid till hands för samtal om allt, teoretiskt som praktiskt, stort som smått. Vi minns henne med stor värme.