Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Anna Calissendorff

Anna Calissendorff, Stockholm, har avlidit efter en tids sjukdom, 66 år gammal. Hennes närmaste är maken Johan Kleman, sonen Staffan, sonen David och dottern Susanne med familjer, samt bröderna Jan och Axel med familjer.

Anna växte upp i Stocksund i ett hem där föräldrarna, barnen och deras kamrater förde samtal kring tankar och språk, kultur och musik. Anna hade lätt för sig i skolan med språkämnen i fokus. Efter studier vid Stockholms universitet och i Aix-en-Provence började hon på journalisthögskolan i Stockholm. Ganska direkt förälskade hon sig i klassens längsta kille, Johan!

Efter många år som redaktör och informatör, bl.a. på Finansförbundet och Farmaciförbundet, tog Annas karriär en ny riktning – som förbundssekreterare på Autism- och Aspergerförbundet. Utmaningar och möjligheter för dem som lever med diagnoser inom autismspektrat hade varit viktiga för Anna sedan sonen Staffans födelse och här fick hon möjlighet att driva frågorna med kunskap och starkt engagemang.

Vi fyra har olika ingångar till vår långa vänskap med Anna. Susanne och Anna blev bästisar i Stocksund redan som femåringar, Karin knöt vänskapsband med Anna på Runmarö med härligt sommarlovsliv och de hade sedan tät kontakt som vuxna, även familjevis. Anns och Suzannes vänskap med Anna grundlades på journalisthögskolan. När man träffade Anna; på skridskoisar, i läsecirkeln, i naturen, i kören, på krogen eller framför ett konstverk på något museum, tog samtalet genast och självklart vid där det slutat senast. 

När det gällde sjukdomen förhöll Anna sig nyktert saklig och berättade när vi frågade, men gick raskt över till de viktiga frågorna om våra liv, jobb och familjer. Anna var genuint intresserad av andra och var en sällsynt god och aktiv lyssnare – varje möte med henne var berikande, hon förde samtalet till en högre nivå. Annas klokhet parad med en varm humor bar man alltid med sig hem från träffarna. Under det senaste året, då vi visste att tiden var utmätt, blev det ännu viktigare att ta vara på stunderna tillsammans. Vi hade hoppats på mycket mer tid med Anna. Vi är innerligt tacksamma för den tid vi fick.