Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Barbro Carlsson

Barbro Carlsson, Stockholm, har avlidit strax före sin 84-årsdag. Hennes närmaste är bröderna Bernt och Nils, deras hustrur Barbro och Mona samt Barbros älskade syskonbarn Anders, Karin, Maria och Martin med familjer.

En tydlig stark röst om människovärde, mänskliga rättigheter och solidaritet har tystnat. Lyckligtvis finns hennes tankar nedskrivna i böcker och artiklar. Barbro var en stark ideolog i funktionshinderrörelsen och i det socialdemokratiska partiet. På senare år var hon även verksam i Katarina kyrkoråd och i partiets lokala arbete. Överallt där hon deltog drev hon tillgänglighetsperspektivet och på senare år fann hon ingen ursäkt för otillgängliga lokaler där hon på grund av sitt rörelsehinder inte kom in.

Litteraturen gav Barbro stimulans och glädje. Ett bokbord i vardagsrummet fylldes ständigt på. Barn i släkten och vänskapskretsen fick böcker i present, inte minst som en signal till föräldrarna om bokens betydelse för barns utveckling.

Barbro föddes i Farhult i Skåne. Hon fick polio i tidiga barnaår och på grund av otillgängliga skolor tog hon studenten som privatist. Hon utbildade sig till lärare med ovärderligt praktiskt stöd av sin mamma. Efter några år som lärare blev hon värvad till Skolöverstyrelsen.

Ung, viljestark och med rättvisepatos initierade hon samhällsinsatser som har fått oändligt stor betydelse för personer med funktionsnedsättning, som lättlästa böcker för vuxna, tal- och punktskriftsbiblioteket samt teckenspråkstolkar. Hon gav också ett starkt stöd till dövas kamp för en egen teckenspråkig folkhögskola.

Tidigt i livet blev Barbro medlem i rörelsehinderorganisationen DHR, och på åttiotalet var hon ordförande i funktionshinderrörelsens paraplyorganisation, nuvarande Funktionsrätt Sverige. Som chef för rörelsens plattform för internationellt bistånd, nuvarande My Right Sweden, arbetade hon med frågorna mänskliga rättigheter och rätten till utbildning för barn och kvinnor med funktionsnedsättning. Hon var också styrelseledamot i Handikapphistoriska föreningen.

I många år ingick Barbro i Statens medicinsk-etiska råd, där hon framför allt stred mot dödshjälp och selektiv abort.

Barbros engagemang gav henne otaliga vänner i Sverige och världen. Vi är många som har njutit av mat och goda samtal hos Barbro och hennes man Folke, deras matbord var stundtals en politisk tankesmedja. Barbro och Folke var med och byggde välfärd i många årtionden.