Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Familj

Minnesord: Bengt Kristensen

Bengt Kristensen, Hässelby, har avlidit i en ålder av 74 år. Hans närmaste är hustrun Irma Rosenberg, sönerna Daniel, Johan och Markus, svärdöttrarna Dini och Amelie samt barnbarnet Selma.

Teknisk begåvning ledde Bengt till ingenjörsbanan. Efter examen arbetade han bland annat på statliga SA där han besiktade hissar och traverser. När statsmonopolet slopades 1995 bildade Bengt och två kollegor eget besiktningsföretag som fick stort förtroende i branschen. Företaget såldes 2007.

Som ung var Bengt aktiv idrottsman. Framgångsrik hockeyback i Spånga IS A-lag men också duktig sprinter i Duvbo IK. Vass utförsåkare var han också, tog skidlärarexamen och arbetade flera säsonger i Abisko.

Största intresset var ändå segling. I tonåren blev det äventyrliga färder med segelkanot i ytterskärgården. Senare inköptes egen segelbåt. Vid en seglarträff mötte han Irma. Parets första projekt var bygget av en större segelbåt som sjösattes 1979, samma år som äldste sonen föddes. Gott lagarbete var ett signum för paret. Många projekt genomfördes, fler tillkom ständigt.

Som ordförande i Hässelby sjösällskap genomdrev Bengt stora projekt. En klubbkamrat vittnar om Bengts professionalitet. Noggrant gjordes de beräkningar som krävdes, bland annat konstruerade han en mastkran. När arbetet skulle utföras kom säkerheten först, ingen fick skadas.

Bengt och Irma delade på föräldraledigheten för sönerna. Lagen var på plats men motstånd fanns på sina håll. Bengt stod fast. Han var en engagerad pappa som med sönernas utryck gick ”all in att vara farsa”.

Bengt tog sig tid, var ärlig och direkt. Äkta rakt igenom, inga krusiduller. Och det kunde slå gnistor om Bengt till exempel om tekniken inte fungerade. Bengt var genuint omtänksam. Äldsta vännen berättar att han, år efter år, besökte hans gamla mamma på hennes födelsedag. Det var Bengt.

Samhällsfrågor diskuterades livligt vid parets middagsbord där god mat och dryck serverades. Till det Bengt drastiska humor och smittande skratt! Inte konstigt att gästerna hade svårt att bryta upp.