Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Bertil H Schulze

Allas vår Berra, copywriter Bertil H Schulze, Stockholm, har gått bort 76 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hans närmaste är hustrun Kersti med barnen Jennifer och Jacob med familjer.

Efter utbildningen på IHR under 60-talet arbetade Berra i reklambranschen på bland annat Hera, Arbmans, och var delägare i Haak & Giesecke innan han 1978 började på reklambyrån HLR/BBDO. Där fann Berra, Fia Wase, ad, och Christer Rydén, projektledare, varandra. Det blev många år tillsammans med ett uppehåll i mitten på 80-talet, då Berra arbetade på Aggerborgs.

1987 blev Christer Rydén bas för J Walter Thompsons (JWT) Stockholmskontor och lockade då Berra och Fia att komma dit. Arbetet för några medicinföretag blev mycket framgångsrikt. Berra var en kreativ, påläst och högt respekterad skribent.

Berras engagemang i JWT:s konstförening väckte ett helt nytt intresse som kom att påverka resten av hans liv. 1992, när JWT:s stockholmkontor lades ned, startade Berra, Christer och Fia egen reklambyrå (Rydén med flera). Vid samma tid födde Berra tanken på en gemensam konstförening för folk i reklambranschen – det blev Konstföreningen Hötorget.

Berra brann för nutida svensk konst och Konstföreningen Hötorget kom att betyda oerhört mycket. Inte minst för de avgångselever vid Konstakademin som hittills blivit Årets Hötorgsstipendiat. I år kommer den 21:e att utses.

I slutet av 90-talet startades Hälsobyrån av Berra, Christer, Fia och Birgitta Klingberg – en reklam- och pr-byrå som efter några år blev uppköpt av Euro RSCG.

Berra ingick i Moderna museets vänners styrelse 2001–2013. Han skrev många texter för MMV, framför allt i medlemstidningen Bulletinen. Genom sitt enastående engagemang i Stockholms konstliv hade Berra en ovärderlig koll på vad och vem som var på gång. Inte en vernissage utan hans närvaro.

Berra lämnar ett stort tomrum efter sig. Många kommer att minnas hans humor, klokhet, upptåg och blixtsnabba formuleringar.