Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-bertil-kjelldorff/

Familj

Minnesord: Bertil Kjelldorff

Överstelöjtnanten Bertil Kjelldorff, Solna, har avlidit i en ålder av 97 år efter ett långt och innehållsrikt liv. Närmast anhöriga är barnen Monica och Robert med familjer.

Rätta artikel

Bertil växte upp på släktgården i Delebäck i Västergötland. Han var en stark och händig person som efter folkskola och folkhögskola visade utmärkt studiebegåvning. 1939 anställdes han som volontär vid signalregementet i Solna.

Efter militära skolor och studentexamen vid Försvarets läroverk blev Bertil 1947 fänrik som kursetta på Krigsskolan, Karlberg. Karriären fortsatte som plutonchef i Skövde, kompanichef i Solna, bataljonschef i Karlsborg, lärare vid Militärhögskolan, befattningar vid arméstaben och försvarsstaben. Han var fram till pensionering 1984 anställd som avdelningsdirektör vid Försvarets radioanstalt.

Bertils arbete kännetecknades av stor noggrannhet och mycket goda kunskaper som gjorde att han vann respekt för sin person och sitt engagemang. Han var en utmärkt förebild för yngre officerare. 

Efter pensionering började han ett arbete som släktforskare och författare med en kartläggning av släktleden runt gårdarna i Västergötland. Främst Bäckhaga som tillhört familjen i 600 år och Knapagården i Kjettilstorp. Det resulterade i två praktverk: det ena om Delebäcks tusenåriga historia och det andra om Tivedens utveckling under 1600-talet.

Familjen var viktig för Bertil och han engagerade sig med stor glädje i sina barn och barnbarns utveckling. Han höll alltid uppväxtens Bäckhaga och familjen nära och tog del av gårdens skötsel. Han utmärkte sig genom att skriva och hålla fantastiska tal till familjemedlemmar och vänner vid högtidstillfällen. Han var en nyfiken och intelligent person som drog insiktsfulla slutsatser och han berättade på ett klart och humoristiskt sätt.

En älskad far, farfar, morfar och gedigen officer lämnar ett stort tomrum efter sig men också stor tacksamhet hos dem som fått förmånen att lära känna Bertil Kjelldorff.