Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Birgitta Lorentzi

Som tidigare meddelats har Birgitta Lorentzi, Stockholm, avlidit i en ålder av 81 år. Hennes närmaste är maken Stig samt barnen Per, Johanna, Karolina och Ulrika med familjer.

Immanuelskyrkans församling var en viktig del av Birgitta Lorentzis liv. Birgitta var också engagerad i samhälls- och fredsfrågor, kvinnofrågor och politik.

Till Immanuelskyrkan kom hon i början av 80-talet och blev snart ledamot av församlingens styrelse. Med en svällande ekonomisk förvaltning och utökad affärsdrivande verksamhet fann styrelsen det viktigt att inrätta en tjänst som ekonomichef inom församlingen. Birgitta var ekonom och 1991 rekryterades hon som församlingens första ekonomichef och blev kvar till sin pensionering år 2000.

Hennes arbete har präglats av effektivitet och ett varmt hjärta. Vem kunde ha varit mer lämplig än Birgitta som församlingens första ekonomichef? Med sin erfarenhet från församling och yrkesmässigt från kommun och bankvärld förenade hon ekonomisk sakkunskap med församlingsengagemang.

Birgitta var en nyckelperson i omstruktureringen av församlingens affärsdrivande verksamhet med skapande av nya bolag. Då blev hon också verkställande direktör i Immanuelskyrkans förvaltning AB (numera Probitas AB) där hon omsatte de nya organisatoriska idéerna i en fungerande verklighet.

Vi som har arbetat nära Birgitta vet att det inte alltid är en lätt uppgift att fungera som resurs i församlingsverksamheten samtidigt som man ska verka för effektivitet i den ekonomiska förvaltningen. Birgitta klarade med känslighet, värme och sakkunskap denna balanskonst på ett fint sätt.

Birgitta har som pensionär in i det sista fortsatt att engagera sig i församlingslivet på många olika sätt.De sista åren bodde hon i församlingens nybyggda hus på Löjtnantsgatan som också inrymmer vårdboendet Löjtnantsgården. Där var hon mycket aktiv i hyresgästernas bo- förening.

Vi minns Birgitta med djup tacksamhet men kommer att sakna hennes vänliga ögon och envisa men lågmälda engagemang och ibland kritiska synpunkter.