Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/minnesord-bjorn-wulfing/

Familj

Minnesord: Björn Wulfing

Docent och medicine doktor Björn Wulfing, Näsby Park, har avlidit i en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är hustrun Rose-Marie och sönerna Peter, Lars och Tomas med familjer. 

Rätta artikel

Björn föddes i Stockholm och gjorde sin läkarutbildning på Karolinska institutet samt specialistutbildade sig vid ögonkliniken på Karolinska sjukhuset, där han disputerade på en avhandling om elektrisk dynamografi. 

Björn flyttade därefter till ögonkliniken vid Sabbatsbergs sjukhus, där han var en mycket uppskattad lärare på ögonkursen vid läkarutbildningen. Björns stora intresse var ögonkirurgi och korrigering av de synfel som uppstår vid borttagande av linsen i ögat. 

Björn etablerade sig som privat ögonkirurg – först på Sophiahemmet under åren 1977–1987. Han var då den första heltidsprivata ögonkirurgen i landet. Därefter flyttade han sin verksamhet till Betaniastiftelsens sjukhus, där han var verksam fram till 1993. 

Björn var föregångare vad gäller korrektion av brytningsfel, som uppstår när linsen i ögat tas bort. Starka glasögon fungerade bra vid syn rakt fram, men gav svåra prismatiska effekter vid seende åt sidorna. Björn gav sina patienter kontaktlinser och var en av de första (1978) i Sverige att operera in intraokulära linser. Han var också en pionjär med den nya operationsmetoden fakoemulsifiering (1979). 

Under 1980-talet var vi flera ögonkirurger som utbytte erfarenheter om den moderna ögonkirurgin. Vi träffades i Björns och Rose-Maries villa i Näsby Park. Dessa träffar var både trevliga och nyttiga för oss pionjärer inom den moderna kataraktkirurgin. 

Björn var också en utmärkt pianist, som höll sin första konsert som nioåring och drömde om att bli konsertpianist. Som tur var för patienterna blev Björn ögonkirurg. Men kollegor och vänner fick ofta njuta av hans pianospel. 

Vi är många kollegor och vänner som saknar Björns humoristiska sinne och fina vänskap.