Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Familj

Minnesord: Bo Dellensten

Bo Dellensten, Stockholm, har avlidit 75 år gammal. Närmast anhöriga är brodern Stig, Claudine, Ingrid med barnen Henrik, Ulrika och Hedvig samt Martin och David med familjer.

Bo var journalist. Snabb, receptiv, uppslagsrik och en briljant skribent. Han skrev flera böcker. Han kunde musik, film, foto, trafik, cykling, segling. Och fransk kultur. Han dog alldeles för tidigt.

Han föddes i Finspång, studerade i Uppsala och arbetade på olika tidningar, som Östgöten, Råd och Rön, Gotlands Allehanda, Vi Bilägare.

Bo gjorde stora insatser i dåvarande Cykelbranschrådet och i styrelsen för Cykelfrämjandet för att förbättra cyklingens villkor. Han organiserade cykelvägsanalyser i ett 40-tal städer. Ett viktigt bidrag till att få fart på kommunernas cykelvägsbyggande.

Bo var en pionjär också när det gäller annorlunda cyklar. Han körde Europa runt på liggcykel  – bland annat hela vägen till en cykelkonferens i Paris. Han körde Vätternrundan några gånger liggande på en sån cykel.

Han kunde vissla Mozartoperor med suverän tonträff, talade obehindrad franska, tyska och förstås engelska. Fransk kultur var ett av hans stora intressen. Under en kurs i franska blev han sammanboende med läraren Claudine. Under deras långa förhållande blev det många cykelresor till Frankrike med Claudine baktill på deras tandem. Vänskapen med Claudine varade livet ut.

Nya intressen kom senare med Ingrid och hennes tre barn. Inte bara cykling, utan också kajak och segling. Under tretton år fram till 2009 levde Bo tillsammans med Ingrid. Han blev en älskad bonuspappa till hennes tre barn som kom att bli som Bos egna.

 Vi saknar Bos vänfasthet och omtanke. Vi saknar hans humor. Han talade glatt med alla, han stöttade yngre. Han hade temperament, var orädd och debattglad, sa vad han tyckte. Han var en mästare i att få oss att våga – att cykla, åka skidor och skridskor, att segla och ta del av kulturen. Vi saknar honom så, hans nyfikenhet, hans infall och idéer. Nu har han gått in i evigheten efter en stund på jorden.